Η ομφαλοσκόπηση για τους Αθηναίους είτε είναι σύμπτωμα αλαζονικής έπαρσης είτε αποτέλεσμα οκνηρίας να δούμε τι συμβαίνει στην περιφέρεια, αποτελεί ένα θλιβερό φαινόμενο το οποίο στερεί από όλους τον αειφόρο παλμό μιας Ελλάδας που έχει πολλά και ποιοτικά στοιχεία να προσφέρει.

Γράφει ο Κυριάκος Χήνας

Δυστυχώς ούτε στην ΑΕΚ, ούτε και στις άλλες ομάδες, έχουμε εστιάσει συνειδητά και οργανωμένα στις προτάσεις, στο ζήλο, στην άδολη αγάπη των Συνδέσμων της περιφέρειας, αλλά και μεμονωμένων προσωπικοτήτων γύρω από τα βαριά 93χρονα Σύμβολα. Η εκδήλωση της Λέσχης Ιστορίας-Πολιτισμού της ΑΕΚ,σε συνδιοργάνωση με τον ΣΦ ΑΕΚ Νάξου και τον ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ του τοπικού Δήμου ,με θέμα την προσφυγιά στο νησί μετά το 1922, υπογραμμίζει κραυγαλέα την ανάγκη να αξιοποιηθούν επιτέλους η διανόηση της περιφέρειας και οι ενωσίτικες ιστορικές μνήμες, που έχουν εκπληκτική αξία σε κάθε περιοχή. Όπου ταξιδεύουμε, μένουμε εντυπωσιασμένοι και υπερήφανοι γι αυτά σε κάθε νομό της χώρας. Ανήκει σε άλλους η μέριμνα να αξιολογήσουν την καλαισθησία της Νάξου και τα τουριστικά θέλγητρα. Εμείς είδαμε ένα Σύνδεσμο Φιλάθλων ΑΕΚ με δυναμική πρόσβαση σε θεσμικούς φορείς του νησιού, με ανοιχτή διάθεση συνεργασίας για κοινωνικά θέματα με όλους και στεγασμένο χώρο γραφείων που συγκεντρώνει ευάριθμα μέλη σε εκδηλώσεις και τηλεοπτικές ώρες. Κυρίως είναι θέμα σημαντικών-νηφάλιων προσωπικοτήτων με βαρύνουσα οντότητα στην περιοχή αλλά και ανιδιοτελούς αφοσίωσης.Από τον πρόεδρο Πρωτονοτάριο, τον Σκουλάτο,τον Βρούτση και τον Σαντοριναίο, μέχρι τον Βαλληνδρά, τον Κοίλη, τον Παπαδόπουλο και τον Μυλωνά, αλλά και τόσους εκλεκτούς συνοδοιπόρους, υπάρχει διάχυτη η αύρα της ΑΕΚ στη Χώρα.

Η εκδήλωση κοσμήθηκε με τις διεισδυτικές ,σε κοινωνική και ιστορική ανάλυση, ομιλίες του πολιτικού επιστήμονα και ιστορικού ερευνητή κ.Ιάκωβου Ναυπλιώτη-Σαραντηνού και του δικηγόρου κ.Στράτου Φουτάκογλου. Με τεκμηριωμένο και εμβριθή τρόπο εξηγήθηκε η σταδιακή αφομοίωση των προσφύγων από την Ανατολή στο νησί και η σημαντική προσφορά τους με την επαγγελματική κατάρτιση και τεχνολογική γνώση που έφεραν μαζί τους. Συγκίνησε ιδιαίτερα η αναφορά στον σπουδαιότερο Ναξιώτη αθλητή κ.Δημήτρη Περιστεράκη, ακοντιστή της ΑΕΚ μετέπειτα ο οποίος ζει στην περιοχή, αλλά δεν μπόρεσε να παρευρεθεί λόγω ασθένειας. Η θυγατέρα του παρέλαβε τιμητική πλακέτα από τον πρόεδρο του ΣΦ ΑΕΚ Νάξου Δημήτρη Πρωτονοτάριο. Στα πρώτα αθλητικά βήματά του στο νησί, είχε εντυπωσιάσει ρίχνοντας το ακόντιο έξω από τη μάντρα του αθλητικού χώρου.

Ο πολύ αγαπητός κ.Γιώργος Παπαβασιλείου, θρύλος του στηπλ, θυμάται και εξιστορεί αρκετά στοιχεία γι αυτόν. Φεύγοντας από τη φιλόξενη Νάξο, ως Λέσχη νιώσαμε πιο έντονη την ηθική υποχρέωση να αναδείξουμε τη συνέπεια και το ζήλο πολλών Ενωσιτών σε όλη την Ελλάδα. Διαβάζουμε αυτές τις ώρες τις κινήσεις του ΣΦ ΑΕΚ Ρεθύμνου για τους πλημμυροπαθείς, τις εκδηλώσεις του ΣΦ ΑΕΚ Λαμίας τον Δεκέμβριο, την άοκνη δράση του ΣΦ Κατερίνης, ξέρουμε τη βαρύνουσα λειτουργικότητα του ΣΦ ΑΕΚ Ηρακλείου, τη μετονομασία του τοπικού γηπέδου σε ”Κώστας Νεστορίδης” από τον ΣΦ ΑΕΚ Νέας Σινώπης Πρέβεζας, την πανελλήνια δημιουργικότητα της Ορίτζιναλ. Βαρυσήμαντες εφεδρείες ενωσίτικης φλόγας που αξίζει να επαινούμε και να υποστηρίζουμε,γιατί προβάλλουν σε κάθε νομό όσα έχουν εδραιώσει την ΑΕΚ ως Αξία της ιστορικής συνείδησής μας.