Λέσχη Ιστορίας και Πολιτισμού ΑΕΚ – Κοπή πίτας, ευχές και αποφασιστικότητα για το γήπεδο (07.01.2017)

Υπό το βλέμμα του γραμματέα της Λέσχης κ. Νίκου Δευτεραίου (αριστερά), ο κ. Θεόδωρος Ραιδεστινός (κέντρο), δραστήριος οπαδός της ΑΕΚ και κάτοικος Βύρωνα, παρέδωσε την τιμητική πλακέτα στον πρώην δήμαρχο του Βύρωνα κ. Νίκο Χαρδαλιά. Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ

9/1/2017

Sofianos     ΑΘΗΝΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Η ΑΕΚ δεν είναι μόνο ποδόσφαιρο, είναι ιδέα, είναι παράδοση, είναι πολιτισμός, είναι η ιστορία της προσφυγιάς. Αυτά τα λόγια ακούστηκαν από στελέχη και οπαδούς της ομάδας στην κοπή της πίτας της Λέσχης Ιστορίας και Πολιτισμού της ΑΕΚ, σε κεντρικό ξενοδοχείο, ενώ όλοι τους ανέδειξαν ως κυριότερο πρόβλημα σήμερα για την ΑΕΚ, το γηπεδικό.Του Αρη Παπαδόπουλου.

Ηταν η ευκαιρία της νέας χρονιάς να βρεθούν μαζί όλα τα στελέχη της ΑΕΚ και να εγκρίνουν στο τέλος και ψήφισμα με το οποίο απευθύνονται στους θεσμικούς φορείς και τους καλούν να αξιοποιήσουν τις πρόσφατες γνωμοδοτήσεις της Βουλής, της κυβέρνησης και του ΣτΕ, ώστε να εκδοθεί η οικοδομική άδεια για την ανέγερση της Αγίας Σοφίας.

Τονίζεται μάλιστα στο ψήφισμα που εγκρίθηκε ομόφωνα, ότι «η ΑΕΚ διαχρονικά δεν μπορεί να λογίζεται μόνον ως αθλητικό σωματείο που περιχαρακώνει τη δράση της στους αγωνιστικούς χώρους. Εχει σταθερές ορίζουσες στην ιστορική συνείδηση της προσφυγιάς και είναι ακατάλυτη κοινωνική δύναμη που επενδύει σε αξιακούς κώδικες Ηθους και Πολιτισμού…».

Στην εκδήλωση τιμήθηκαν για τη συνεχή δράση τους υπέρ της ΑΕΚ:

  1. Ο δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής Νικόλαος Μπάμπαλος, μάχιμος δικηγόρος και αγωνιστής της ΑΕΚ που παρέλαβε την πλακέτα από τον παλαίμαχο μπασκετμπολίστα της Ενωσης, Νίκο Παπανικολό. Ο δήμαρχος συγκινημένος είπε ότι από παιδί θυμάται τον πατέρα του να τον παίρνει μαζί του στο γήπεδο της Φιλαδέλφειας.

 

Αποψη των φιλάθλων της ΑΕΚ στην κοπή της πίτας. Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ

2) Ο πρώην δήμαρχος Βύρωνα Νίκος Χαρδαλιάς που παρέλαβε την τιμητική πλακέτα από τον κ. Θεόδωρο Ραιδεστινό, χαρακτήρισε τη βράβευσή του ως ιδιαίτερη και ο ίδιος με όλους τους Ενωσίτες πρέπει ανιδιοτελώς να βοηθήσουν να γίνει το γήπεδο.

3) Ο αρχισυντάκτης περιοδικών που μάχεται για το νέο γήπεδο «Γεώργιος Αράπογλου» παρέλαβε την πλακέτα διά χειρός του γνωστού Μαραθωνοδρόμου Γιώργου Ζαχαριάδη, γνωστού και ως ΤΕΜΟΝ ΑΕΚ (στα Ποντιακά η δική μου ΑΕΚ). Ο βραβευθείς πρότεινε μάλιστα εν είδει ευχής η επόμενη κοπή πίτας να γίνει στο νέο γήπεδο.

4) Ο Νικόλαος Ξηροκώστας, που τον Σεπτέμβριο του 1995, σε ηλικία 22 ετών κι ενώ παρακολουθούσε το ματς στο Χαριλάου ανάμεσα στον Αρη και την αγαπημένη του ομάδα, στάθηκε εξαιρετικά άτυχος, όταν ένα κιγκλίδωμα έπεσε και του «τσάκισε» τη σπονδυλική στήλη. Από τότε έμεινε ανάπηρος, όμως ποτέ δεν το έβαλε κάτω και έγινε ο πιο εμβληματικός οπαδός της ΑΕΚ. Τώρα «μάχεται» για να γίνει το γήπεδο, «μόνο στη Φιλαδέλφεια κι όχι αλλού» τόνισε παραλαμβάνοντας το δίπλωμα που του έδωσε ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΚ Ευάγγελος Ασλανίδης.

Υπό το βλέμμα του γραμματέα της Λέσχης κ. Νίκου Δευτεραίου (αριστερά), ο κ. Θεόδωρος Ραιδεστινός (κέντρο), δραστήριος οπαδός της ΑΕΚ και κάτοικος Βύρωνα, παρέδωσε την τιμητική πλακέτα στον πρώην δήμαρχο του Βύρωνα κ. Νίκο Χαρδαλιά. Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ

Στη διάρκεια της εκδήλωσης υπήρξαν σύντομες ομιλίες, με πρώτο τον παλαίμαχο μπασκετμπολίστα Στέλιο Βασιλειάδη, τον πρόεδρο της Ερασιτεχνικής Αλέξη Αλεξίου και τον καθηγητή ΑΕΙ Κυριάκο Χήνα. Επίσης, ο γραμματέας της Λέσχης Νίκος Δευτεραίος αναφερόμενος στη Λέσχη, είπε πως προσπαθεί με το έργο της να αναδείξει τις ρίζες… και θύμισε, ότι οι πρόσφυγες όταν έφτασαν στην Ελλάδα το πρώτο που προσπάθησαν ήταν να δουν πού θα μείνουν, το δεύτερο να βρουν δουλειά και το τρίτο να φτιάξουν ένα γήπεδο…

Μίλησε επίσης το στέλεχος της Λέσχης, Ηλίας Βελούδος, που αναφέρθηκε στην ιστοσελίδα της Λέσχης, η οποία πρέπει να αναβαθμιστεί για να φιλοξενεί και να δέχεται τους φιλάθλους της ΑΕΚ που είναι παντού.

Ο έφορος της Αρσης Βαρών της ΑΕΚ Νικόλαος Καραμπουρνιώτης και πρόεδρος του Συνδέσμου Μικρασιατών Κωνσταντινουπολιτών «Ρίζες» αναφέρθηκε στη μακρά ιστορία και πολιτισμό που πρεσβεύει η ΑΕΚ, είπε ότι το μουσείο της προσφυγιάς θα είναι στο νέο γήπεδο και αφού μίλησε για το ταξίδι της ΑΕΚ στους Αγίους Τόπους, αποκάλυψε ότι μέσα στο Φεβρουάριο θα ανακοινωθεί συμφωνία για υποτροφίες παιδιών από την ΑΕΚ ώστε να σπουδάσουν στη Σχολή της Σιών στα Ιεροσόλυμα.

Ο Νικόλαος Ξηροκώστας τιμήθηκε για την ακούραστη δράση του υπέρ της ΑΕΚ και την πλακέτα την παρέλαβε από τον Ευάγγελο Ασλανίδη, γιατρό και πρόεδρο της ΠΑΕ ΑΕΚ. Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ

Ο παρευρισκόμενος Τάσος Μπουλμέτης ο σκηνοθέτης της πασίγνωστης πλέον ταινίας «Πολίτικη Κουζίνα» αναφέρθηκε στην ΑΕΚ, που θα γίνει ταινία, για την οποία τον ρωτούν πολλοί ομογενείς εκφράζοντας το ενδιαφέρον τους και είπε πως είχε αγαπήσει την ΑΕΚ προτού τη γνωρίσει αφού ζούσε στην Κωνσταντινούπολη. «Για μας το παιχνίδι της ΑΕΚ είναι μία αφήγηση για το πως μπορούμε να γινόμαστε καλύτεροι» ήταν η χαρακτηριστική του δράση.

Μήνυμα από το Τορόντο του Καναδά απέστειλε ο Δημήτρης Γαλάτσης, πρώην αθλητικός συντάκτης, ενώ ανάμεσα στους ομιλητές ήταν και ο γνωστός μουσικός Νότης Μαυρουδής, που μίλησε για τον πολιτισμό που πρεσβεύει η ΑΕΚ. Οπως ανέφερε, αυτό που πρέπει να κατανοήσουν οι νέοι παίχτες είναι «να κατανοήσουν την ιστορία, τα ιδανικά και τις αξίες της ΑΕΚ. Μόνο έτσι θα την καταστήσουν κραταιά δύναμη…».

Τέλος, να σημειωθεί ότι παραβρέθηκε και ο πρώην ΥΦΥΠΕΞ αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, Ακης Γεροντόπουλος, που υποστήριξε ότι η ΑΕΚ πρεσβεύει τις αξίες του χθες, του σήμερα και του αύριο. Οπως μάλιστα είπε, «στο γραφείο μου στο υπουργείο είχα το έμβλημα της ΑΕΚ με τον Δικέφαλο. Επειδή δεν μπορούσα να έχω του Βυζαντίου. Αλλά ήταν ένας τρόπος να δείχνω στους ξένους επισκέπτες μου ότι η Ελλάδα είναι η συνέχεια του Βυζαντίου».