Η 25η Μαρτίου, η ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, της χαρμόσυνης είδησης για την έλευση του Κυρίου και την αναγέννηση του ανθρώπου, ήταν η ημέρα που επέλεξαν οι πρόγονοί μας για να σηματοδοτήσει την αναγέννηση του Έθνους μας. Η αναγέννηση, που σφραγίστηκε με θυσίες και αίμα, ήρθε τελικά, μόνο όταν το Έθνος ομονόησε και αγωνίστηκε με μια ψυχή.

Σε αυτό συμπυκνώνεται το μήνυμα της 25ης Μαρτίου: ότι το Έθνος μας ενωμένο μπορεί να μεγαλουργήσει.

 

Το 1821, παρά τις αντιξοότητες και το εχθρικό διεθνές περιβάλλον, οι Έλληνες με οδηγό το όραμα μιας ελεύθερης πατρίδας, ασυμβίβαστοι με οτιδήποτε λιγότερο, ξεκίνησαν έναν αγώνα άνισο και φαινομενικά καταδικασμένο. Κι όμως! Η ιστορία τους δικαίωσε.

Η ελευθερία μας, η ανεξαρτησία μας ήταν αποτέλεσμα ακλόνητης πίστης, θέλησης και ομοψυχίας. Κι ήταν επίτευγμα όλων των Ελλήνων: από την Κρήτη μέχρι τη Μακεδονία, από την Ήπειρο μέχρι τη Μικρά Ασία και την Κωνσταντινούπολη, από τους νησιώτες μας μέχρι τους Έλληνες της διασποράς.

Η φετινή επέτειος των 200 χρόνων από την Εθνεγερσία, είναι γιορτή χαράς και περηφάνειας για όλους μας. Ταυτόχρονα όμως βαραίνει το χρέος μας να τιμήσουμε τη μνήμη των ηρώων, γνωστών και αγνώστων.

Κι ο καλύτερος τρόπος να τους τιμήσουμε, είναι να εμπνευστούμε από το παράδειγμά τους και να προχωρήσουμε ενωμένοι, πιστοί στα αιώνια ιδανικά της Πατρίδας μας. Το οφείλουμε στους προγόνους μας, στους εαυτούς μας, στα παιδιά μας και στις μελλοντικές γενιές.