Στο πλαίσιο των δράσεων για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης του 1821, η Λέσχη Ιστορίας και Πολιτισμού ΑΕΚ ξεκινά ένα αφιερωματικό χρονολόγιο σημαντικών ιστορικών γεγονότων του Αγώνα.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΣΤΗΝ ΚΑΡΥΤΑΙΝΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

28/04/1821

Η Καρύταινα του Δεσποτάτου του Μοριά και του Γένους των Παλαιολόγων ήταν η τελευταία βυζαντινή πόλη που έπεσε το 1461 στα χέρια των Οθωμανών, οκτώ ολόκληρα χρόνια μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης.

Στα χώματα της Καρύταινας έμελλε την 28η Απριλίου 1821 να ανακηρυχθεί Αρχιστράτηγος ο Γέρος του Μοριά, Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και πρόεδρος της Εφορίας της Καρύταινας, ο Κανέλλος Δεληγιάννης, προετοιμάζοντας την Άλωση της Τριπολιτσάς και στεριώνοντας την Εθνεγερσία.

Την ίδια ημέρα, στις 28 Απριλίου 1821, οι επαναστατημένοι Έλληνες της Πάρνηθας απελευθερώνουν την Αθήνα και υψώνουν τη σημαία τους στο διοικητήριο των Αθηνών.

Αυτή την ιστορική διαδρομή, από τη Βασιλεύουσα Κωνσταντινούπολη των Παλαιολόγων στην Καρύταινα του Κολοκοτρώνη και την Αθήνα του σήμερα, ακολουθεί νοερά και η μεγάλη οικογένεια της ΑΕΚ. Από την ψυχική έδρα της ομάδας στην Κωνσταντινούπολη και μέσα από την Εθνεγερσία του 1821 στη σημερινή της έδρα στην Αθήνα.