1821

Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, ο αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας, είχε κηρύξει την απαρχή της ελληνικής Επανάστασης ήδη από το Φεβρουάριο του 1821 στο Ιάσιο της Μολδοβλαχίας, αποσκοπώντας σε μία παμβαλκανική εξέγερση εναντίον της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Δυστυχώς η εκεί επανάσταση καταδικάστηκε από τις Μεγάλες Δυνάμεις και καθώς δεν βρήκε την ανταπόκριση που προσδοκάτο από τους χριστιανικούς λαούς της Βαλκανικής, διήρκεσε μόλις επτά μήνες και πνίγηκε στο αίμα.

Στο Δραγατσάνι στις 7 Ιουνίου 1821 έγινε η καθοριστική μάχη, κατά την οποία παρά τον ηρωισμό και την αυτοθυσία του Ιερού Λόχου, του στρατιωτικού σώματος που συγκροτήθηκε από Έλληνες σπουδαστές των παροικιών, ηττήθηκε και ουσιαστικά καταστράφηκε ο επαναστατικός στρατός, κρίνοντας την έκβαση της επανάστασης στις παραδουνάβιες ηγεμονίες.
————————————————————————–

1822

Η Χίος επαναστάτησε το δεύτερο έτος του πολέμου, τον Μάρτιο του 1822 και ο ναύαρχος Καρά – Αλής επικεφαλής του τουρκικού στόλου κατέφτασε με 7.000 στρατιώτες να καταστείλει την επανάσταση. Οι Οθωμανοί λοιπόν κατέκαψαν το νησί και επιδόθηκαν σε τρομακτικές σφαγές.
Η απάντηση των Ελλήνων ήρθε στις 7 Ιουνίου. Ο Ψαριανός Κωνσταντίνος Κανάρης πλησιάζοντας τον τουρκικό στόλο, που ναυλοχούσε ακόμη στην Χίο, πρόσδεσε το πυρπολικό του και ανατίναξε την ναυαρχίδα παρασύροντας στο θάνατο περίπου 2.000 Οθωμανούς συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του ναυάρχου.

Ο εχθρικός στόλος κατέφυγε έντρομος στον Ελλήσποντο. Ωστόσο, νέο γιουρούσι των μαινόμενων Τούρκων της Χίου εξαπολύεται στα Μαστιχοχώρια και ολοκληρώνεται η καταστροφή του νησιού.
Εκτιμάται ότι από τους 117.000 Χριστιανούς που ήταν ο πληθυσμός της Χίου, 42.000 σφαγιάστηκαν και 50.000 αιχμαλωτίσθηκαν.

————————————————————————–

1825

Στο όρος Τραμπάλα της Μεγαλόπολης δίνεται μεγάλη μάχη που κράτησε τρεις ημέρες (5-7 Ιουνίου) μεταξύ των Ελλήνων υπό τον Κολοκοτρώνη και του στρατού του Ιμπραήμ πασά της Αιγύπτου. Παρά τις σοβαρές απώλειες, 700 νεκροί και τραυματίες έναντι 110 των Ελλήνων, οι δυνάμεις του Ιμπραήμ προελαύνουν και στις 11 Ιουνίου καταλαμβάνουν αμαχητί την Τρίπολη.