Σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης τελέστηκαν στις 22 Σεπτεμβρίου η ονοματοδοσία του Δημοτικού Αερολιμένα Η.Ν. Κάσου «Μάρκος Μαλλιαράκης» και τα αποκαλυπτήρια του ανάγλυφου της επίγειας Ελληνικής Σημαίας στη θέση Μαρίτσα.

 

Εκ μέρους της Λέσχης Ιστορίας και Πολιτισμού ΑΕΚ, στην εκδήλωση παρευρέθηκε η Πρόεδρος κυρία Χριστίνα Σούκερη.

 

Η κα Σούκερη αναφέρθηκε στον ήρωα Μάρκο Μαλλιαράκη, καπετάνιο και πολιτικό, που αντιπροσώπευσε τους Κασίους στην δεύτερη εθνοσυνέλευση του Άστρους το 1823 και έπεσε ηρωικά μαχόμενος κατά το «Πάτημα», το Ολοκαύτωμα, την 7η Ιουνίου 1824, κερδίζοντας την αναγνώριση για τη γενναιότητά του ακόμη και από τον εχθρό.

 

Στην ομιλία της συνεχάρη το Δήμο για την πρωτοβουλία του, να τιμήσει την ιστορία του νησιού και τους ήρωές του, όχι μόνο με την ονοματοδοσία του αερολιμένα, αλλά και με την επικείμενη δημιουργία μουσείου αφιερωμένου στην Επανάσταση του 1821, εντός του χώρου του αεροδρομίου.

 

Η Λέσχη ευχαρίστησε για την πρόσκληση στις εορταστικές εκδηλώσεις των 200 ετών από την Εθνεγερσία και ευαισθητοποιημένη από το γεγονός ότι η επαναστατική σημαία της Κάσου έφερε τον Δικέφαλο Αετό, σε κίτρινο και μαύρο χρώμα, προσέφερε το εν λόγω επαναστατικό λάβαρο σε μαρμάρινη παράσταση, η οποία ήδη κοσμεί το χώρο του αερολιμένα.