Το διήμερο 24 και 25 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων ιστορικής μνήμης «Ιωνικές Ημέρες Τέχνης και Πολιτισμού 2021», που πραγματοποιήθηκαν υπό την αιγίδα του Δήμου Νέας Ιωνίας, συμμετείχε η Λέσχη Ιστορίας και Πολιτισμού ΑΕΚ και ως συνδιοργανωτής.

 

Ιωνικές Ημέρες 2021 – Φιλικός Αγώνας Ποδοσφαίρου

Οι εκδηλώσεις για τη μαύρη επέτειο των 100 χρόνων από την καταστροφή του Ελληνισμού της Ανατολής, πρέπει να έχουν ενωτικό χαρακτήρα μεταξύ όλων των προσφυγικών σωματείων και να υπηρετούν με ορθολογισμό την εθνική αυτοσυνειδησία.

Αυτή ήταν η ευγενική πρόθεση του Δήμου Νέας Ιωνίας και του Ινστιτούτου Διεθνούς και Ελληνικού Αθλητικού Δικαίου, που διοργάνωσαν το φιλικό ποδοσφαιρικό αγώνα των Παλαίμαχων ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου στο γήπεδο της Νέας Ιωνίας.

Πολλές σπουδαίες ποδοσφαιρικές προσωπικότητες που κόσμησαν τις δύο προσφυγικές αυτές ομάδες επαναβεβαίωσαν την ανάγκη να υπερασπιζόμαστε και να αναδεικνύουμε το σημαντικό προσφυγικό πολιτισμό, αλλά και να τιμούμε πάντοτε όσους έχασαν τη ζωή τους ή ξεριζώθηκαν από τις πατρογονικές εστίες με απάνθρωπη μεταχείριση.

Στην πρόσκληση των διοργανωτών ανταποκρίθηκε και η Λέσχη Ιστορίας και Πολιτισμού ΑΕΚ εκπροσωπούμενη από την πρόεδρό της κα Χριστίνα Σούκερη-Παπασταμάτη, η οποία παρέθεσε την πρόταση της Λέσχης για ανάλογες εκδηλώσεις που θα εξελίσσονται φέτος και θα κορυφωθούν το 2022.

 

 

 

Ιωνικές Ημέρες 2021 – Ημερίδα

Η ρωμαλέα διανόηση των Ελλήνων της Ανατολής αναδείχθηκε με τις εξαιρετικές αναλύσεις των εισηγητών στην ημερίδα «Ιωνικές Ημέρες Τέχνης και Πολιτισμού 2021» που συνδιοργάνωσαν στις 25 Σεπτεμβρίου 2021 ο Δήμος Νέας Ιωνίας, το Ινστιτούτο Διεθνούς και Ελληνικού Αθλητικού Δικαίου, η Λέσχη Ιστορίας και Πολιτισμού ΑΕΚ και άλλοι φορείς.

Αναλύθηκαν η συμβολική αξία του Δικέφαλου Αετού για την πολιτισμική συνέχεια του Ελληνισμού, οι νομικές και εκκλησιαστικές διαστάσεις του, καθώς και η συνεισφορά της ΑΕΚ, του ΠΑΟΚ, Κυπριακών προσφυγικών σωματείων και των Ποντίων Θρυλορίου Κομοτηνής στην προβολή του προσφυγικού πολιτισμού.

Ευχαριστούμε πολύ για την τιμή της συμμετοχής και φιλοδοξούμε σε παρεμφερείς εκδηλώσεις όπου θα συμμετάσχουμε, να αναλύσουμε ευρύτερα τη σπουδαία και πολυεπίπεδη παρέμβαση της ΑΕΚ μετά το 1924 για να ενσωματωθούν και να αναδειχθούν οι πρόσφυγες στην κοινωνική και αθλητική ζωή της χώρας.

Τη Λέσχη εκπροσώπησε στην ημερίδα η πρόεδρος κα Χριστίνα Σούκερη, ενώ ο κ. Κυριάκος Χήνας ήταν βασικός ομιλητής και ανέπτυξε τη συμβολή της ΑΕΚ ως προσφυγικού σωματείου στον ελληνικό αθλητισμό.
Στο περιθώριο της ημερίδας βραβεύτηκε, μεταξύ άλλων, ο κ. Παντελής (Λάκης) Νικολάου, ιατρός ορθοπεδικός, επικεφαλής του ιατρικού επιτελείου της ΠΑΕ ΑΕΚ και παλαίμαχος διεθνής ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ.