Υπογραφή της Συνθήκης των Σεβρών

Υπογράφεται η Συνθήκη Ειρήνης των Σεβρών ανάμεσα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και στις νικήτριες δυνάμεις του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου (ανάμεσά τους, και την Ελλάδα).

Βάσει της Συνθήκης, η Ελλάδα αποκτούσε τη Δυτική και την Ανατολική Θράκη έως τη γραμμή της Τσατάλτζας, λίγα χιλιόμετρα έξω από την Κωνσταντινούπολη. Παράλληλα, αναγνωριζόταν η ελληνική κυριαρχία σε όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, συμπεριλαμβανομένων της Ίμβρου και της Τενέδου. Η περιοχή της Σμύρνης παρέμενε υπό την ονομαστική κυριαρχία του σουλτάνου, αλλά ετίθετο υπό ελληνική διοίκηση για περίοδο πέντε ετών, μετά την παρέλευση των οποίων προβλεπόταν η διεξαγωγή δημοψηφίσματος υπό την αιγίδα της Κοινωνίας των Εθνών ώστε οι κάτοικοι να αποφάσιζαν για το κατά πόσο η εν λόγω περιοχή θα παρέμενε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία ή θα ενσωματωνόταν στην Ελλάδα.

Τέλος, με χωριστή ελληνοϊταλική Συνθήκη που υπογράφηκε στις Σέβρες την ίδια ημέρα με τη Συνθήκη Ειρήνης και προσαρτήθηκε σε αυτή, η Ιταλία υποσχόταν να παραχωρήσει τα Δωδεκάνησα στην Ελλάδα, με εξαίρεση τη Ρόδο (όπου, όμως, μετά από δεκαπέντε χρόνια θα μπορούσε να διεξαχθεί δημοψήφισμα με ερώτημα την ένωση με την Ελλάδα) και το Καστελλόριζο.

 

 

Αντώνης Κλάψης
Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

 

*Χρονολόγιο της περιόδου της Μικρασιατικής Εκστρατείας, οι ημερομηνίες έως και τον Φεβρουάριο του 1823 αποτυπώνονται στο Ιουλιανό, το «παλιό», ημερολόγιο, το οποίο ίσχυε τότε στην Ελλάδα. Το Γρηγοριανό, «νέο», ημερολόγιο εισήχθη στις 16 Φεβρουαρίου 1923, η οποία ορίστηκε ως 1η Μαρτίου 1923.