Σε μια ατμόσφαιρα με παλμό αλλά και συγκίνηση που δημιούργησαν οι εμπνευσμένοι ομιλητές μας, πραγματοποιήθηκε στον φιλόξενο χώρο της Λεοντείου Σχολής Αθηνών, την Τρίτη 10 Μαΐου η εκδήλωση της Λέσχης Ιστορίας και Πολιτισμού Α.Ε.Κ. «Κληρονόμοι της Μικρασιατικής Καταστροφής: Πρόσφυγες και Αθλητισμός».

Η ημερίδα μας, η οποία διοργανώθηκε με αφορμή τα 100χρονα από τη Μικρασιατική Καταστροφή,  προκάλεσε εξαιρετικό ενδιαφέρον και το θερμό χειροκρότημα των παρευρισκομένων. Κατά γενική ομολογία ήταν μια εξαιρετική και επιτυχημένη εκδήλωση και προστέθηκε στα σπουδαία των δράσεων της Λέσχης.

 

 

 

 

 

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό της Προέδρου της Λέσχης Ιστορίας και Πολιτισμού ΑΕΚ, κυρίας Χριστίνας Σούκερη – Παπασταμάτη, η οποία ευχαρίστησε τόσο τους ομιλητές όσο και τους προσκεκλημένους, αφού με την παρουσία τους τίμησαν την μνήμη των προγόνων μας, Ελλήνων της Ανατολής, στους οποίους ήταν αφιερωμένη η ημερίδα. Σημείωσε ότι το προσφυγικό ζήτημα παραμένει επίκαιρο στις ημέρες μας και οι αξίες του Σωματείου μας, μάς υπαγορεύουν να στεκόμαστε αρωγοί και προανήγγειλε ότι στο ίδιο πλαίσιο θα ακολουθήσουν και άλλες δράσεις της Λέσχης.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Χαιρετισμό απηύθυνε μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Λευτέρης Κ. Αυγενάκης, ο οποίος συνεχάρη τη Λέσχη για την πρωτοβουλία αυτής της επετειακής εκδήλωσης και τον οποίο ευχαριστούμε θερμά.

 

 

Οι εκλεκτοί ομιλητές μας παρουσίασαν άριστες και πλήρως τεκμηριωμένες εισηγήσεις.

 

 

 

 

 

 

Ο κ. Άγγελος Συρίγος, Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων / Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, σκιαγράφησε τους τρόπους με τους οποίους οι πρόσφυγες της Μικρασιατικής Καταστροφής, που έφτασαν στην Ελλάδα, μετέφεραν στις νέες τους πατρίδες το υψηλό πολιτιστικό τους επίπεδο, συμπεριλαμβανομένης της ενασχόλησής τους με τον αθλητισμό.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο κ. Γεώργιος Πραχαλιάς, Γεωγράφος/Γεωπολιτικός και Μέλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών, ανέφερε πως οι Μικρασιάτες έθεσαν τις βάσεις ανάπτυξης του αθλητισμού καθώς είτε μετέφεραν αυτούσια αθλητικά σωματεία είτε δημιούργησαν νέα κατά την εγκατάστασή τους και ανέλυσε τον τρόπο, με τον οποίο η δημιουργία της ΑΕΚ υπήρξε η έκφραση της επιθυμίας των Κωνσταντινουπολιτών να διασώσουν την πολιτισμική τους ταυτότητα και να αποτελέσουν δυναμικό τμήμα της νέας ελλαδικής κοινωνίας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο κ. Ιάκωβος Μιχαηλίδης, Καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας, Λαογραφίας και Kοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, έδωσε το πανόραμα του τρόπου, με τον οποίο αναπτύχθηκε ο αθλητισμός στη Θεσσαλονίκη και τόνισε ότι επρόκειτο πρωτίστως για ζήτημα ταυτοτήτων και δευτερευόντως αθλητικών προτιμήσεων.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο κ. Λουκάς Χριστοδούλου, Πρόεδρος του Κέντρου Σπουδής και Ανάδειξης Μικρασιατικού Πολιτισμού και Πρόεδρος της Ένωσης Σπάρτης Μικράς Ασίας, περιέγραψε τη δημιουργία και τη δράση των προσφυγικών αθλητικών σωματείων σε ολόκληρη την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της περιόδου του Μεσοπολέμου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο κ. Ανδρέας Ρομπόπουλος, Πρόεδρος του Α.Σ. Πέρα της Κωνσταντινούπολης αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο εξελίχθηκε η κοινοτική ζωή των Ελλήνων της Πόλης, με επίκεντρο τις αθλητικές τους δραστηριότητες, τα πρώτα κυρίως χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και φθάνοντας μέχρι σήμερα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Άψογος συντονιστής της ημερίδας ήταν ο κ. Αντώνιος Κλάψης, Επίκουρος Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Στο τέλος της εκδήλωσης, η Λέσχη βράβευσε τον συντονιστή και τους ομιλητές για τις καταπληκτικές καταθέσεις ψυχής.

 

Η βραδιά έκλεισε με δεξίωση σε πολύ ζεστό και όμορφο κλίμα.

 

 

 

 

 

Παρουσιαστής της εκδήλωσης ήταν ο Γραμματέας της Δ.Ε. της Λέσχης, δημοσιογράφος κ. Γιώργος Νικολάου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Την εκδήλωση της Λέσχης τίμησαν με την παρουσία τους:

Ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Μελέτιος Στάθης, ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη, κ. Βαρθολομαίου,

ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Τιμόθεος Ηλιάκης, Γεν. Αρχιερατικός Επίτροπος, εκπρόσωπος του Μητροπολίτου Ν. Ιωνίας – Φιλαδελφείας – Χαλκηδόνας – Ηρακλείου  κ. Γαβριήλ,

ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Παντελεήμων Συννεφάκης, ως εκπρόσωπος του Μητροπολίτου Ιλίου – Αχαρνών – Πετρουπόλεως  κ. Αθηναγόρα και Γεν. Διευθυντής της ΑμΚΕ «ΣΥΝΥΠΑΡΞΙΣ»,

 

ο Πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΚ και αντιπρόεδρος της Λέσχης κ. Ευάγγελος Ασλανίδης,

ο Πρόεδρος του Συλλόγου Παλαιμάχων Καλοθοσφαιριστών ΑΕΚ και επίτιμος Πρόεδρος ΣΠΑΚΕ κ. Νικόλαος Μπαμπανικολός,

 

ο Πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ) κ. Γεώργιος Βαρυθυμιάδης,

ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών κ. Αντώνης Λαμπίδης, καθώς και το μέλος ΔΣ του Συλλόγου κ. Θωμάς Κούντερ,

ο Πρόεδρος του ΙΔΕΑΔ κ. Ανδρέας Μαλάτος,

ο επίτιμος Πρόεδρος ΑΟ Ταταύλα κ. Δημήτριος Αράπογλου

 

ο Αντιδήμαρχος Αθηναίων κ. Χρήστος Τεντόμας,

ο Αντιδήμαρχος Ιλίου κ. Αριστείδης Τσιμόγιαννης

η Αντιδήμαρχος Ν. Ιωνίας και μέλος ΔΣ του ΚΕΜΙΠΟ κα Αγγελική Σακκαλόγλου

 

ο Γενικός Διευθυντής της Λεοντείου Σχολής Αθηνών κ. Χρήστος Νάκης

το μέλος ΔΣ της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (ΟΠΣΕ) κ. Κωνσταντίνος Αναγνωστάκης,

ο Αντιπρόεδρος και τα μέλη ΔΣ της Ένωσης Σπάρτης Μικράς Ασίας κ. Κοσμάς Χατόγλου και κ. Σταύρος Παπαγερασίμου και κα Βασιλεία Ζαχαράκη,

το μέλος ΔΣ  του Συλλόγου Ιμβρίων κ. Αθανάσιος Ψευτέλης

από τον Σύνδεσμο Παλαιμάχων Ποδοσφαιριστών ΑΕΚ οι κ. Γιώργος Καραφέσκος και κ. Μιχάλης Σιμιγδαλάς,

ο Πρόεδρος  της πολιτιστικής εταιρείας «Αθήνα καλεί Αθήνα» κ. Γεώργιος Ψαθάς,

ο «Πατριάρχης» του αθλητικού ρεπορτάζ της χώρας κ. Φαίδων Κωνσταντουδάκης,

 

από την Οργανισμό της ΑΕΚ

οι Αντιπρόεδροι του ΑΣ ΑΕΚ, κ. Δημήτριος Δεληγιάννης και κ. Ελευθέριος Αρχόντης

τα μέλη ΔΣ του ΑΣ ΑΕΚ, κα Βασιλική Πολίτη και κ. Νικόλαος Παπασταμάτης

ο κ. Ιωάννης Τσούτσας, μέλος ΔΣ της ΠΑΕ ΑΕΚ

ο αρχηγός της Ομάδας Μπάσκετ της ΑΕΚ κ. Δημήτρης Μαυροειδής,

 

διακεκριμένα μέλη και φίλοι της Λέσχης, ο κ. Κυριάκος Χήνας πρώην Γραμματέας της Λέσχης, η κα Σοφία Σεραφείδου, κόρη του αείμνηστου Στέλιου Σεραφείδη και ο κ. Αλέξανδρος Μαργαρίτης

και πολλοί ακόμη αγαπητοί φίλοι της Λέσχης, της ΑΕΚ, του Αθλητισμού και του Πολιτισμού.

Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι παρέστησαν.

 

 

 

 

 

Παρακολουθήστε ολόκληρη την εκδήλωση εδώ: