Η 21η Μαΐου, η ημέρα που εορτάζουμε τους Ισαποστόλους Αγίους Κωνσταντίνο και Ελένη, είναι και η Παγκόσμια Ημέρα Πολιτισμού.

Η Ουνέσκο, ο Εκπαιδευτικός, Επιστημονικός και Πολιτιστικός Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών, στις 2 Νοεμβρίου 2001 υιοθέτησε την Οικουμενική Διακήρυξη για την Πολιτισμική Διαφορετικότητα, ορίζοντας τον πλούτο των πολιτισμών του κόσμου ως την κοινή κληρονομιά της ανθρωπότητας και τη συνέδεσε με τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ανάπτυξη, την δημιουργικότητα και την διεθνή αλληλεγγύη.

Λίγους μήνες μετά η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ανακήρυξε την 21η Μαΐου ως Παγκόσμια Ημέρα για την Πολιτισμική Διαφορετικότητα, τον Διάλογο και την Ανάπτυξη.

Φέτος εορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Πολιτισμού έχοντας λάβει μία αισιόδοξη είδηση: σύντομα θα ξεκινήσουν οι συνομιλίες μεταξύ των Υπουργών Πολιτισμού Ελλάδος και Βρετανίας για την πιθανή επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα, επανένωση που η Ελλάδα έχει ζητήσει από το 1984. Η ανακοίνωση έφθασε από την Ουνέσκο, από τη «Διακυβερνητική Επιτροπή για την προώθηση της επιστροφής πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσής τους», η οποία μόλις πραγματοποίησε την 23η της Σύνοδο στο Παρίσι (18-20 Μαΐου).

Μέσω των ενεργειών της Διακυβερνητικής Επιτροπής στο διάστημα από το 2018 μέχρι σήμερα, έχουν επιστραφεί στην Ελλάδα δύο αντικείμενα του Κυκλαδικού Πολιτισμού περίπου του 2.500 π.Χ. από τη Γερμανία, μία μαρμάρινη κολόνα με χαραγμένη επιγραφή του 340 π.Χ. από τη Βρετανία, πενήντα πέντε αντικείμενα παράνομα ιδιοποιημένα που εντοπίστηκαν στις ΗΠΑ και ένα θραύσμα «Fagan» της ανατολικής ζωφόρου του Παρθενώνα, που εκτίθετο νόμιμα στο Μουσείο Salinas στο Παλέρμο. Το τελευταίο από τον Ιανουάριο 2022 και για οκτώ χρόνια θα βρίσκεται στο Μουσείο της Ακρόπολης. Όμως, η Περιφέρεια της Σικελίας έχει ήδη ξεκινήσει διαδικασία για την αποδέσμευση και τον οριστικό επαναπατρισμό του στην Ελλάδα δημιουργώντας ένα θετικό προηγούμενο για τα γλυπτά του Παρθενώνα που ακόμη παραμένουν στο Βρετανικό Μουσείο.