Σήμερα ψέλνουν εκκλησιές κι όλα τα μοναστήρια
Ψέλνει και η Αγια Σοφιά, το Μέγα Μοναστήρι,
Με τετρακόσια σήμαντρα κι εξήντα δυο καμπάνες
Κάθε καμπάνα και παπάς
Ψιλή φωνή εξέβγηκε μέσα απού τα ουράνια:
«Αγία Σοφία πάρθηκε σ’ Αγαρηνών τα χέρια,
να κόψουνε οι ψαλμωδιές»
Σήμερα, Κυριακή 29 Μαΐου, στην 569ή επέτειο από την άλωση της Βασιλεύουσας, θυμούμαστε το μέγιστο κτύπημα στον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία και τιμούμε τη μνήμη του τελευταίου αυτοκράτορα του Βυζαντίου, Κωνσταντίνου Δραγάτση Παλαιολόγου και των ηρωικών υπερασπιστών της Πόλης του 1453.
Η Λέσχη Ιστορίας και Πολιτισμού ΑΕΚ συμμετείχε στις επετειακές εκδηλώσεις που διοργάνωσαν σήμερα η Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών και τα Κωνσταντινουπολίτικα Σωματεία. Παρέστη στον Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, όπου τελέστηκε Μνημόσυνο για τους πεσόντες προμάχους της Πόλης και αμέσως μετά στη δέηση στον ανδριάντα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, στην πλατεία της Ιεράς Μητροπόλεως της Αθήνας. Στον ανδριάντα του ενδόξου αυτοκράτορα κατέθεσε στέφανο η πρόεδρος της Λέσχης κα Σούκερη-Παπασταμάτη.
Καταθέσεις στεφάνων έγιναν επίσης από την Ομοσπονδία και τα Σωματεία Κωνσταντινουπολιτών, από την Περιφέρεια Αττικής, το Δήμο Αθηναίων καθώς και από την Προεδρία της Βουλής των Ελλήνων στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στο Σύνταγμα.