Η 20ή Ιουνίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις 4 Δεκεμβρίου 2000, προκειμένου να τιμούμε τη δύναμη και το κουράγιο εκατομμυρίων συνανθρώπων μας που έχουν αναγκαστεί να αφήσουν τις εστίες τους με την ελπίδα να βρουν καταφύγιο και να ζήσουν μια καλύτερη ζωή.

Όλα ξεκίνησαν στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το Δεκέμβριο του 1950, όταν αποφασίστηκε να ληφθεί μέριμνα για περισσότερους από ένα εκατομμύριο Ευρωπαίους που έχασαν ή εγκατέλειψαν τις εστίες τους εξαιτίας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Έτσι, το 1951 υπογράφηκε η Σύμβαση της Γενεύης για το Καθεστώς των Προσφύγων, η οποία όριζε την έννοια του πρόσφυγα, τα δικαιώματά του και τις νομικές υποχρεώσεις των κρατών και προέβλεπε τη σύσταση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.

Η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες λειτουργεί έκτοτε ως «θεματοφύλακας» της Σύμβασης του 1951 και του Πρωτοκόλλου του 1967, το οποίο αφαίρεσε τους γεωγραφικούς και χρονικούς περιορισμούς που είχε θέσει η Σύμβαση. Έχει βοηθήσει πάνω από 50 εκατομμύρια ανθρώπους και για τις προσπάθειές της αυτές έχει τιμηθεί δύο φορές με το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

Φέτος, το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων αφορά το δικαίωμα αναζήτησης ασφάλειας. «Κάθε άνθρωπος σε αυτόν τον πλανήτη έχει το δικαίωμα να αναζητάει ασφάλεια – όποιος ή όποια κι αν είναι, από όπου κι αν προέρχεται και οποτεδήποτε αναγκάζεται να ξεριζωθεί».