Μία εκδήλωση μοναδική για τα ιταλικά δεδομένα, αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, διοργανώθηκε την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2022 στο Μιλάνο από το Ελληνικό Ινστιτούτο Πολιτισμού της Ιταλίας.

Μια εξαιρετική πρωτοβουλία του κ. Νικολάου Φράγκου, Προέδρου του Ινστιτούτου και των συνεργατών του, για την οποία η Λέσχη Ιστορίας και Πολιτισμού ΑΕΚ έδωσε ένθερμα την αιγίδα της και η οποία πραγματοποιήθηκε  με μεγάλη επιτυχία.

 

Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα σημαντικών φορέων με προεξάρχοντες  τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος, την Περιφέρεια Λομβαρδίας και το Δήμο Νέας Σμύρνης της Περιφέρειας Αττικής.

Χαιρετισμό απηύθυναν διαδικτυακά

ο κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης, Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας και

ο κ. Γεώργιος Πατούλης, Περιφερειάρχης Αττικής.

Δια ζώσης χαιρέτισαν

ο Αρχιμανδρίτης π. Ιωάννης Μπατσής, Ιερατικός Προϊστάμενος του Ελληνορθόδοξου Ιερού Ναού του Ακαθίστου Ύμνου στο Μιλάνο και εκπρόσωπος της Ορθοδόξου Ιεράς Μητρόπολης Ιταλίας και Μελίτης,

ο κ. Ιωάννης Τζίρος, Επίτιμος Πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Μιλάνο,

ο κ. Samuele Kevorkian, εκπρόσωπος της αρμενικής κοινότητας, εκ μέρους του Επίτιμου Πρόεδρου της Αρμενικής Δημοκρατίας στο Μιλάνο.

Η Πρόεδρος της Λέσχης Ιστορίας και Πολιτισμού ΑΕΚ κα Χριστίνα Σούκερη – Παπασταμάτη παρέστη στην εκδήλωση και ανέβηκε στο βήμα, όπου μετέφερε χαιρετισμό από ολόκληρη την οικογένεια της ΑΕΚ, τόνισε τη σημασία διατήρησης άσβεστης της ιστορικής μνήμης καθώς και τη σπουδαιότητα του μακραίωνου ελληνικού πολιτισμού στη Μικρά Ασία. Παράλληλα έκανε μια σύντομη παρουσίαση της Λέσχης Ιστορίας και Πολιτισμού ΑΕΚ.

 

 

 

 

Εκ μέρους του Σωματείου ΑΕΚ παρέστη το μέλος Δ.Σ. Νικόλαος Παπασταμάτης.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Στο χώρο της εκδήλωσης εκτέθηκε σπάνια συλλογή ιταλικών εφημερίδων της περιόδου 1922-24, με θέμα «Οι διωγμοί από τη Μ. Ασία μέσα από τη ματιά των Σμυρνοϊταλών: η μνήμη, οι εικόνες, ο Τύπος».

 

 

 

Την έκθεση παρουσίασε ο κ. Paolo Scagliarini, Ιταλός με ελληνικές ρίζες και άριστη γνώση της Ελληνικής, Διευθυντής του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτισμού στο Μπάρι και κάτοχος του δημοσιογραφικού αρχείου του Ιστορικού Ινστιτούτου Don Policarpo Scagliarini.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Πολιτισμού απένειμε τιμητική πλακέτα στον κ. Stefano Bruno Galli, Σύμβουλο της Περιφέρειας της Λομβαρδίας με αρμοδιότητα στην Αυτονομία και στον Πολιτισμό για την εν γένει προσφορά του στον πολιτισμό και για την αναγνώριση της Αρμενικής γενοκτονίας από την Περιφέρεια της Λομβαρδίας.

Η Λέσχη Ιστορίας και Πολιτισμού ΑΕΚ προσέφερε στον κ. Galli την έκδοσή της με τον «‘Ύμνο εις την Ελευθερία», βασισμένη στην πρώτη εν Ελλάδι έκδοση του Εθνικού μας Ύμνου του 1825, όπου υπάρχουν μετάφραση και σχόλια στην ιταλική γλώσσα.

Ο διεθνούς φήμης πιανίστας Σταύρος Δρίτσας απέδωσε έργα κυρίως ελληνικής κλασικής μουσικής.

Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης William Costabile Cisco ερμήνευσε αποσπάσματα από το έργο «Ο Ιμπρεσάριος της Σμύρνης» του Carlo Goldoni.

Η βραδιά έκλεισε με δείπνο με γεύσεις της μικρασιατικής κουζίνας στο εστιατόριο του Circolo Alessandro Volta.