Όμορφη, ζεστή, συγκινητική και απόλυτα επιτυχημένη ήταν η εκδήλωση της Λέσχης μας την 31η Οκτωβρίου σε συνδιοργάνωση με το Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας για την παρουσίαση του βιβλίου του Θοδωρή Γεωργάκη «Είναι διαφορετικό να είσαι ΑΕΚ» από τις εκδόσεις ΟΣΤΡΙΑ.

Σύσσωμη η οικογένεια της ΑΕΚ, διοίκηση, παράγοντες, αθλητές, παλαίμαχοι από όλα τα τμήματα και πλήθος φίλων και οπαδών έδωσαν ηχηρό «παρών» στο Πνευματικό Κέντρο της Νέας Φιλαδέλφειας για να υποδεχθούν το βιβλίο που υμνεί την αγαπημένη μας ομάδα και που με αριστοτεχνικό τρόπο αναδεικνύει τις ιδιότητες και τα χαρακτηριστικά που κάνουν τους Ενωσίτες να ξεχωρίζουν από τους άλλους φιλάθλους.

 

Στο πάνελ της βιβλιοπαρουσίασης ο Δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας Γιάννης Βούρος, η Πρόεδρος της Λέσχης Ιστορίας και Πολιτισμού ΑΕΚ Χριστίνα Σούκερη-Παπασταμάτη, ο συγγραφέας Θοδωρής Γεωργάκης και ο Γραμματέας της Λέσχης Ιστορίας και Πολιτισμού ΑΕΚ και Διευθυντής Επικοινωνίας & ΜΜΕ ΑΕΚ BC  Γιώργος Νικολάου.

 

 

 

 

Συντονιστής της εκδήλωσης ο δημοσιογράφος και υπεύθυνος του Μουσείου Ιστορίας της ΑΕΚ Γιάννης Μπίλιος.

 

 

 

 

 

 

 

Ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Τιμόθεος Ηλιάκης, Γεν. Αρχιερατικός Επίτροπος, εκπροσωπώντας τον Μητροπολίτη της Ι.Μ. Ν. Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνας, μετέφερε τις ευχές του Σεβασμιώτατου κ. Γαβριήλ και χαιρέτισε την εκδήλωση.

 

 

 

 

 

Χαιρετισμό απηύθυναν

 

ο Ευάγγελος Ασλανίδης, Πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΚ και Αντιπρόεδρος της Λέσχης Ιστορίας και Πολιτισμού ΑΕΚ

ο Αλέξανδρος Αλεξίου, Πρόεδρος της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ και μέλος της Λέσχης Ιστορίας και Πολιτισμού ΑΕΚ

ο Σταμάτης Παπασταμάτης,  Α΄ Αντιπρόεδρος της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ και διοικητικός ηγέτης του χάντμπολ της ΑΕΚ, μέλος της Λέσχης Ιστορίας και Πολιτισμού ΑΕΚ

 

 

Τον συγγραφέα σύστησαν

Η Χριστίνα Σούκερη-Παπασταμάτη. Η Πρόεδρος της Λέσχης, καλωσόρισε τους προσκεκλημένους και επισήμανε: «όλοι οι  Ενωσίτες συναισθάνονται ότι είναι διαφορετικοί και συχνά το εκφράζουν στις μεταξύ τους συζητήσεις, ο Θ. Γεωργάκης όμως το έγραψε στο χαρτί και το είπε δυνατά και δημόσια». Στη συνέχεια μίλησε για τον συγγραφέα και έδωσε το βιογραφικό του αναδεικνύοντας κάποιες ευαίσθητες πτυχές των νεότερων χρόνων της ζωής του. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε το σημείο όπου η Πρόεδρος περιέγραψε πώς ο συγγραφέας αγάπησε την ομάδα και έγινε ΑΕΚ σε πολύ μικρή ηλικία χάρη σε μια φωτογραφία των Νεστορίδη και Σταματιάδη με τα παιδιά τους. Τέλος, πρόβαλε μια σύντομη παρουσίαση βασικών στιγμών από τη ζωή και το έργο του συγγραφέα.

Ο Γιώργος Νικολάου. Ο Γραμματέας της Λέσχης και Διευθυντής Επικοινωνίας & ΜΜΕ ΑΕΚ BC διαβάζει στο πρελούδιο της εκδοτικής προσπάθειας του Θοδωρή Γεωργάκη, στη σελίδα 9, «Το συναπάντημα της μοίρας μου, έγραφε ΑΕΚ…» και συνεχίζει: «Το συναπάντημα της δικής μου μοίρας με τη μοίρα του Θοδωρή έγραφε «Δικέφαλος»∙ πριν τριάντα τόσα χρόνια. Εφημερίδα «Δικέφαλος», όπου «δημοσιογράφησε», αλλά κυρίως «συνέγραψε». Διότι ο Θοδωρής γράφει με λυρισμό ακόμα κι όταν σχολιάζει την απόκρουση του τερματοφύλακα, την έμπνευση του προπονητή, ή την έκρηξη συναισθημάτων στη μυσταγωγία των αγώνων, στα κυριακάτικα μεσημέρια του «Νίκος Γκούμας», ή στα σαββατιάτικα απογεύματα στο «Γεώργιος Μόσχος». Όμως πάνω από όλα, ακόμα κι από την επιτακτική ανάγκη για αναζήτηση και την υπερβατική ενατένιση για έρευνα, είναι η ΑΕΚ». Και καταλήγει λέγοντας «στις αξίες της ΑΕΚ ο Θ. Γεωργάκης ανακάλυψε τη διαφορετικότητα κι αυτό αναδεικνύει με το Βιβλίο του».

 

 

 

Στη συνέχεια ανέβηκε στο βήμα ο Δήμαρχος της Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας Γιάννης Βούρος. Δήλωσε ευτυχής που επί των ημερών του ολοκληρώθηκε το νέο γήπεδο της ΑΕΚ και χαρακτήρισε το Σωματείο της Ένωσης ως «κιβωτό αξιών», η οποία μεταφέρει και μεταλαμπαδεύει τα ιδανικά και τα σύμβολα της ίδιας της Ρωμιοσύνης. Για αυτό και κατά την τελετή των εγκαινίων στην κορύφωση της γιορτής δικαιωματικά εψάλη ο Εθνικός Ύμνος και σείστηκε το στάδιο. Κλείνοντας, ο Δήμαρχος απήγγειλε το ποίημα «Πρωτομάνα Γη» από το βιβλίο του Θοδωρή Γεωργάκη.

 

 

 

Για το βιβλίο μίλησαν

Ο βουλευτής Κωνσταντίνος Κυρανάκης. «Αυτό το βιβλίο δεν το διαβάζεις απλά, κυρίως το αισθάνεσαι. Μέσα από τις σελίδες του ξαναζείς όλες τις ιστορικές στιγμές που σε έκαναν να γίνεις ΑΕΚ». Σημείωσε ότι ήρθε στην ομήγυρη ως νεαρός φίλαθλος, που νοιώθει δέος μπροστά στην ιστορία του Σωματείου και δήλωσε χαρούμενος που φέτος μαζί με τη γέννηση της κόρης του συνέπεσε η αναγέννηση της ομάδας με τη δημιουργία του νέου γηπέδου αλλά και του συγκεκριμένου βιβλίου. Συγκινημένος, μοιράστηκε με τους παρισταμένους τη μύησή του στον κόσμο της ΑΕΚ χάρη σε ένα παιδικό του φίλο και το πρώτο παιγνίδι  που παρακολούθησε στο παλιό γήπεδο.

Ο Παντελής Νικολάου, παλαίμαχος διεθνής ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ και διακεκριμένος ιατρός ορθοπαιδικός. «Όταν ανέγνωσα το βιβλίο, εξεπλάγην θετικά. Δεν είναι ένα βιβλίο σαν τα άλλα. Είναι, όπως και ο τίτλος του, ξεχωριστό. Δεν σας κρύβω ότι διάβαζα αργά τις σελίδες του για να μην τελειώσει». Μίλησε για το πώς αυτός ο ιστορικός Σύλλογος εμπνέει και διδάσκει τον αγώνα και την επιμονή και τον χαρακτήρισε «σύλλογο επιβίωσης». «Για να είσαι ΑΕΚ, πρέπει να μπορείς να πεις: η ζωή συνεχίζεται», κατέληξε.

Η Χριστίνα Αμερικάνου, δημοσιογράφος, μέλος του Γραφείου Τύπου της Γεν. Γραμματείας Αθλητισμού και κόρη του «Παγκόσμιου» Γιώργου Αμερικάνου. Φανερά συγκινημένη είπε «Η ΑΕΚ γεννήθηκε από την ανάγκη να συνυπάρξουν οι ξεριζωμένοι και να αναδείξουν τις αξίες τους. Έτσι η ΑΕΚ έγινε αξία. Αυτό το βιβλίο περιγράφει την αξία. Εκτός και εντός γηπέδων. Την αξία του συνυπάρχειν και του συναγωνίζεσθαι. Στις σελίδες του βιβλίου είδα μεγάλες μορφές που συνδέονται με την ΑΕΚ από όλους τους χώρους: τον αθλητικό, τον καλλιτεχνικό, είδα τον πατέρα μου και τον «αδελφό» του πατέρα μου τον Φαίδωνα Κωνσταντουδάκη, που του χρωστάω όσα έχω καταφέρει.… Στις σελίδες του θυμήθηκα τη συντροφιά στο υπόγειο του προσφυγικού σπιτιού του παππού μου Θανάση και της γιαγιάς μου Μαρίας Αμερικάνου, στην Κοκκινιά».

Ο  Πάνος Λούπος, Διευθυντής της Εφημερίδας «Ώρα των Σπορ» και Διευθυντής  Επικοινωνίας της ΑΕΚ. «Ο συγγραφέας κατόρθωσε να μας ταξιδέψει σε κομβικούς σταθμούς και σε σημαντικές στιγμές της ιστορίας. Παρακαταθήκη για τις επόμενες γενεές είναι οι ιστορίες της ΑΕΚ που μπλέκονται με τις ιστορίες της Ελλάδας μας για τις αλησμόνητες πατρίδες μας, για τον πολιτισμό μας, για τους κοινωνικούς αγώνες αυτού του Σωματείου και όσων έγραψαν ακόμα και με αίμα αυτή την χρυσή ιστορία… Για ένα αιώνα τώρα η ΑΕΚ διατηρεί αναλλοίωτες και αρχές και αξίες. Και αυτές οι αρχές μας κρατάνε όρθιους και μας δίνουν τη δύναμη να παλεύουμε για έναν κόσμο καλύτερο και ομορφότερο».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ομιλία του υπογράφοντος το βιβλίο, Θοδωρή Γεωργάκη. Ο συγγραφέας πήρε τη θέση του στο βήμα συναισθηματικά φορτισμένος. Ευχαρίστησε τη Λέσχη Ιστορίας και Πολιτισμού και την Πρόεδρο προσωπικά, αλλά και ολόκληρη την οικογένεια της ΑΕΚ για την θερμή υποδοχή που επεφύλαξαν για τον ίδιο και το βιβλίο του. «Ποτέ δεν το φανταζόμουν, όταν ξεκινούσα από το νησί μου, για να έρθω στην ΑΕΚ, ότι κάποια στιγμή θα βρισκόταν τόσος κόσμος εδώ, να ασχοληθεί με το βιβλίο μου. Είμαι πολύ συγκινημένος για όσα ανέφερε η Χριστίνα Σούκερη για το μικρό μου βιογραφικό, που έγινε με σκληρή δουλειά και αγάπη. Όλα τα κολακευτικά που ακούστηκαν σήμερα, θέλω να τα αφήσετε απ’ έξω. Κρατείστε μόνο την αγάπη μου για την ΑΕΚ και το Βυζάντιο. Σας ευχαριστώ όλους». Ευχαρίστησε ονομαστικά όσους τον στήριξαν για να φέρει εις πέρας το βιβλίο του αλλά και όσους τον ενέπνευσαν για να το γράψει.

 

 

Για τη στιγμή αυτή η Πρόεδρος της Λέσχης επιφύλασσε μια έκπληξη για τον συγγραφέα. Σε ένα όμορφο κάδρο του πρόσφερε τη φωτογραφία των Κώστα Νεστορίδη και Ανδρέα Σταματιάδη (που τόσο τον είχε εντυπωσιάσει όταν την πρωτοείδε μικρό παιδί, ώστε να γίνει ΑΕΚ), με αφιέρωση και υπογραφές από τους δύο άσσους της ΑΕΚ.

Για να γίνει μάλιστα το παιδικό όνειρο ακόμη πιο αληθινό, στη φωτογραφία απεικονίζεται και ο συγγραφέας σε τρυφερή ηλικία μεταξύ των δύο ποδοσφαιριστών και ο σπουδαίος Ανδρέας Σταματιάδης, παρών στην εκδήλωση, του παραδίδει το δώρο.

 

 

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης το μουσικό σχήμα του Λευκαδίτη Γιάννη Φουρλάνου ομόρφυνε τη βραδιά με μελωδίες από την  Πόλη.

Η βραδιά έκλεισε με λευκαδίτικα κεράσματα και τον συγγραφέα να υπογράφει χαμογελαστός τα βιβλία του στον κόσμο που έδειξε πραγματικά μεγάλο ενδιαφέρον.

 

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους

η πρώην Υπουργός Κατερίνα Μπατζελή,

ο Θάνος Λέκκας Αντιδήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας,

η Αγγελική Σακκαλόγλου Αντιδήμαρχος  Ν. Ιωνίας και Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Αλαγιωτών,

ο Αριστείδης Τσιμόγιαννης Αντιδήμαρχος Ιλίου και

ο Βασίλης Σιαμάνης Αντιδήμαρχος Παπάγου-Χολαργού,

 

ο Απόστολος Δεγδελένης, Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδας,

η Ελισάβετ Κόβη-Χαριτωνίδου, Πρόεδρος της εθελοντικής ομάδας «Ρωμηών Πράξεις», ,

ο Ανδρέας Μαλάτος, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνούς και Ελληνικού Αθλητικού Δικαίου (ΙΔΕΑΔ),

η Κατερίνα Δημητριάδη, Διευθύντρια του Γραφείου στην Αθήνα του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτισμού της Ιταλίας,

η Βασιλική Αγαπίδου, επίτιμη Πρόεδρος της Ένωσης Μικρασιατών Νεαπόλεως Κιάτου,

η Έλσα Ανθρακίδου, Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Σμυρναίων Ν. Ιωνίας

ο Ανδρέας Μπαλτάς, μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής για το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού ΑΕΚ και ιστορικός-συγγραφέας,

ο Θωμάς Λάζαρης, Γεν. Γραμματέας Συλλόγου Λευκαδίων Αττικής

ο Κώστας Σταματιάδης, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Χειροσφαίρισης

ο Δημήτρης Σταματιάδης, μέλος ΔΣ της Ένωσης Σωματείων Χειροσφαίρισης Αττικής,

 

από τους βετεράνους του ποδοσφαίρου ΑΕΚ

ο Θωμάς Μαύρος, Αιώνιος Πρεσβευτής της ΑΕΚ

ο Γιώργος Καραφέσκος, Πρόεδρος Συνδέσμου Παλαιμάχων Ποδοσφαιριστών ΑΕΚ και

ο Τάκης Καραγκιοζόπουλος, μέλος ΔΣ του Συνδέσμου

 

από τον Συλλόγο Παλαιμάχων Καλαθοσφαιριστών ΑΕΚ

ο Νικόλαος Μπαμπανικολός, Πρόεδρος και επίτιμος Πρόεδρος ΣΠΑΚΕ,

ο Στέλιος Βασιλειάδης Αντιπρόεδρος, Κυπελλούχος Ευρώπης 1968 και μέλος της Λέσχης

ο Βαγγέλης Δερμανούτσος, μέλος ΔΣ

καθώς και ο Νίκος Νεσιάδης, Κυπελλούχος Ευρώπης 1968.

 

Από την Ερασιτεχνική ΑΕΚ, πλην των προαναφερθέντων, παρευρέθηκαν

ο Λευτέρης Αρχόντης, Γενικός Γραμματέας και διοικητικός ηγέτης του τμήματος βόλεϊ

ο Ανδρέας Παπασταμάτης, Ειδικός Γραμματέας

ο Στάθης Παπαχαρτοφύλης, μέλος ΔΣ και Αθλητικός Διευθυντής του τμήματος χάντμπολ

τα μέλη ΔΣ Βίκυ Πολίτη, Γιώργος Σουλτανάκης

ο Γενικός Αρχηγός Ηλίας Χατσίκας

η Έφη Παπαϊωάννου, Τεχνική Διευθύντρια του τμήματος βόλεϊ

ο Στέφανος Γατσούλης, έφορος του ποδηλατικού τμήματος και ο Χρήστος Μαυροθαλασσίτης, υπεύθυνος ακαδημιών ποδηλασίας

ο Παναγιώτης Νικολαΐδης, αρχηγός της ομάδας χάντμπολ.

 

Επίσης παρέστησαν αθλητές και στελέχη, παλιά και νεότερα, του τμήματος χάντμπολ, του στίβου, του ποδοσφαίρου και άλλων τμημάτων του Οργανισμού της ΑΕΚ,  ο Φαίδων Κωνσταντουδάκης, ο μεγάλος δάσκαλος της αθλητικής δημοσιογραφίας , αλλά και άλλοι δημοσιογράφοι που έχουν υπηρετήσει την Ένωση, πολλοί φίλαθλοι, φίλοι και μέλη της Λέσχης και πολλοί ακόμη εκλεκτοί προσκεκλημένοι.

 

Οι χορηγοί επικοινωνίας της εκδήλωσης ήταν: «ΩΡΑ των σπορ», «aek365», «enwsi.gr»

 

Δείτε επίσης το άρθρο της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ εδώ