Η  9η Δεκεμβρίου είναι η «Διεθνής Ημέρα Μνήμης και Τιμής των Θυμάτων Εγκλημάτων Γενοκτονίας και Πρόληψης του Εγκλήματος αυτού», όπως έχει θεσμοθετηθεί από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 2015.

Φέτος τη μνήμη των γενοκτονηθέντων θυμάτων τίμησαν με εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, η Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος, η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος και η Πανελλήνια Ένωση Ασσυρίων στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ στην Αθήνα.

 

Ως Λέσχη Ιστορίας και Πολιτισμού ΑΕΚ παρευρεθήκαμε και νιώσαμε ιδιαίτερη χαρά που η φετινή επέτειος διοργανώθηκε από κοινού από τις δυο μεγάλες ελληνικές ομοσπονδίες προσφυγικών συλλόγων και ακούστηκε η υπόσχεση ότι επίσης όλοι από κοινού θα αγωνιστούν για την διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων της Ανατολής από το οθωμανικό κράτος.

Την Ελληνική Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Γεν. Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Γιάννης Χρυσουλάκης, ενώ παρέστησαν οι βουλευτές:  κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, κα Χαρά Καφαντάρη και κ. Χρήστος Κατσώτης, ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γεώργιος Πατούλης, ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Ηλίας Δροσινός, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Κυπρίων Ελλάδος κ. Λεωνίδας Μασσοστασής, εκπρόσωποι ελληνικών προσφυγικών σωματείων, της αρμενικής κοινότητας, της ασσυριακής κοινότητας, πολιτιστικών συλλόγων κ.ά.

Για τους διοργανωτές, ανέβηκαν στο βήμα ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος κ. Γιώργος Βαρυθυμιάδης, ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος κ. Απόστολος Δαγδελένης, ο πρόεδρος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδος κ. Χαρουτιούν Σπαρταλιάν και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ασσυρίων κ. Κυριάκος Μπατσάρας.

 

Κατά την εκδήλωση τιμήθηκε η ηθοποιός, σκηνοθέτης και συγγραφέας κα Μιμή Ντενίση, διότι με την ταινία της «Σμύρνη μου αγαπημένη» αποδεικνύεται η καλύτερη πρέσβειρα να αναδείξει «την αλήθεια για τη σύγχρονη ελληνική ιστορία, για την οποία ο κόσμος δεν είναι τόσο πληροφορημένος, όσο είναι για το Ολοκαύτωμα και τη Γενοκτονία των Αρμενίων».

Η ταινία ταξίδεψε ήδη σε Ευρώπη και Αμερική. Μάλιστα την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου προβλήθηκε σε περισσότερους από 800 κινηματογράφους σε ΗΠΑ και Καναδά.

Πολιτιστικό γεγονός εξαιρετικής σημασίας ήταν η πρεμιέρα της ταινίας την Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022, στο αμφιθέατρο του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης της Νέας Υόρκης, υπό την αιγίδα της Μονίμου Αντιπροσωπείας της Ελλάδος στα Ηνωμένα Έθνη.

Για τις 13 Ιανουαρίου έχει προγραμματιστεί η προβολή της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες.

 

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από μουσική και τραγούδια από τον Πόντο και ολόκληρη τη Μ. Ασία, ενώ προβλήθηκε και απόσπασμα από ντοκιμαντέρ για τη Μικρασιατική Καταστροφή.