2024 η επετειακή μας χρονιά.

Στο πλαίσιο των δράσεων για τον εορτασμό των 100 ετών ζωής του ιστορικού μας Σωματείου, της ΑΕΚ, η Λέσχη Ιστορίας και Πολιτισμού ΑΕΚ, ο Σύλλογος Παλαιμάχων Αθλητών Καλαθοσφαίρισης ΑΕΚ και αντιπροσωπεία του Τμήματος Υγρού Στίβου ΑΕΚ, 3-6 Ιανουαρίου, ταξιδέψαμε στην Κωνσταντινούπολη, εκεί όπου ξεκίνησαν όλα.

Πρώτος σταθμός μας η Μονή της Ζωοδόχου Πηγής Βαλουκλή (Παναγία η Βαλουκλιώτισσα ή Μπαλουκλιώτισσα).

Η Μονή είναι γνωστή για  το ιερό Αγίασμα που αναβλύζει στο παρεκκλήσι της, αλλά και για το γεγονός ότι στην αυλή της βρίσκονται οι τάφοι των οικουμενικών πατριαρχών.

Θεωρήσαμε χρέος μας μα και εσωτερική μας ανάγκη, στον τόπο αυτό να μνημονεύσουμε τους ιδρυτές μας.

Τελέσαμε τρισάγιο και μελετήσαμε τα ονόματα των ιδρυτών μας.

Αιωνία η μνήμη τους!

Στο Σισμανόγλειο Μέγαρο, ο Εξοχότατος Πρέσβης κ. Κωνσταντίνος Κούτρας, Γενικός Πρόξενος στης Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη παρέθεσε δεξίωση προς τιμή του Αθλητικού Συλλόγου Πέρα – Μπέγιογλου, του Συλλόγου Παλαιμάχων Αθλητών Καλαθοσφαίρισης Α.Ε.Κ. και της Λέσχης Ιστορίας και Πολιτισμού Α.Ε.Κ.

Την παραμονή των Θεοφανίων επισκεφθήκαμε το Φανάρι και εκκλησιασθήκαμε στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου.

Στη συνέχεια, είχαμε την μεγάλη τιμή να μας δεχθεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.

Ο πρόεδρος του Σ.Π.Α.Κ.  Α.Ε.Κ. Νικόλαος Μπαμπανικολός προσέφερε στον Παναγιώτατο τιμητική πλακέτα και ο αντιπρόεδρος Χρήστος Ζούπας, μέλος της θρυλικής ομάδος μπάσκετ του 1968, το λάβαρο του συλλόγου και αναμνηστικά δώρα.

Η πρόεδρος της Λέσχης Ιστορίας και Πολιτισμού Χριστίνα Σούκερη Παπασταμάτη προσέφερε στον Παναγιώτατο σε πλακέτα το φυλαχτό με τον Σταυρό και τον Δικέφαλο, το αφιερωμένο στα 100 χρόνια.

Ο Πατριάρχης ευλόγησε τη σημαία της ΑΕΚ και όλη την αποστολή και μας ευχήθηκε για τα 100ά μας γενέθλια.

Στην συνάντηση παρευρέθηκε και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας. Την αποστολή της ΑΕΚ ακολούθησαν  ο Χρήστος Λιαράκος, πρόεδρος του Εργασιακού Πρωταθλήματος Μπάσκετ ΕΚΑ «Νίκος Γκάλης», ο πρόεδρος του ΣΦ ΑΕΚ Κατερίνης Βάιος Χαρισόπουλος και φίλοι της ΑΕΚ.

Ο πρόεδρος του Α.Σ. Πέρα Ανδρέας Ρομπόπουλος, ο αντιπρόεδρος Στέλιος Μουχλίδης και τα άλλα μέλη της διοίκησης, μας επιφύλαξαν μια όμορφη εκδήλωση στις εγκαταστάσεις τους στο Πέρα – Μπέγιογλου.

Μας ξενάγησαν στην αίθουσα τροπαίων και στο γυμναστήριό τους, όπου μάλιστα όλοι άδραξαν την ευκαιρία να παίξουν μπάσκετ.

Παρόντος του Εξοχότατου Πρέσβη κ. Κωνσταντίνου Κούτρα, Γεν. Προξένου στην Πόλη, απέδωσαν τιμές στην ελληνική αποστολή, ενώ με τη σειρά τους τόσο ο ΣΠΑΚ ΑΕΚ όσο και η Λέσχη Ιστορίας και Πολιτισμού ΑΕΚ ανταπέδωσαν με πλακέτες,  έπαθλα και δώρα.

Μαζί με το Πέρα κόψαμε τη βασιλόπιτα της Λέσχης μας. Το φλουρί έτυχε στην Εύη Παλαβούζη, φίλαθλο της ΑΕΚ, στην οποία χαρίσαμε τις ευχές μας και ένα ρόδι-γούρι με το φυλαχτό για τα 100 χρόνια της ομάδας μας.

Ευχαριστούμε θερμότατα τον Αθλητικό Σύλλογο Πέρα της Κωνσταντινούπολης για την άμεση ανταπόκριση και συμμετοχή του στις επετειακές μας εκδηλώσεις και βεβαίως για την εγκάρδια υποδοχή και την συμπαράσταση που μας παρείχε καθόλη τη διάρκεια των δράσεων της αποστολής μας στην Κωνσταντινούπολη.

Παρασκευή 5.1.24. Ώρα 5μμ.  Το μεγάλο ραντεβού στο γήπεδο της Μπεσίκτας στο Ακατλάρ μεταξύ παλαιμάχων μπάσκετ Πέρα και ΑΕΚ.

Στις κερκίδες βρίσκονται φίλαθλοι των δύο ομάδων από την Πόλη και την Αθήνα και εκπρόσωποι από διάφορες κοινότητες της Ομογένειας.

Στο παρκέ παρατάσσονται για την ΑΕΚ οι: Μηνάς Γκέκος, Γιώργος Αγιασωτέλης, Νίκος Αποστολίδης, Βαγγέλης Φώτσης, Βασίλης Λανές, Τριαντάφυλλος Πανταζής, Γιώργος Κουκλάκης, Γιάννης Μπουρούσης, Τάσος Κρέστας, Νικήτας Κωνσταντέλλος και Χρήστος Λιαράκος με προπονητή τον Νίκο Νεσιάδη, μέλος της θρυλικής ομάδος του 1968.

Για το Πέρα οι: Στέλιος Μουχλίδης, Ανδρέας Ρομπόπουλος, Παντελής Παναγιωτίδης, Παντελής Ιορδανίδης, Μάριος Κελέσογλου, Ανδρέας Κελέσογλου, Τανζού Κουρσούνλου, Βαχέ Σιμκεσϊάν, Βεϊσέλ Γιουκσέλ, Αρτούγ Αϊσάλ, Ιλκέ Σουρουτζού, Σεραζίμ Γκοκτσέ και Ντεμίρ Τόϊ με προπονητές τους Οκτάϊ Λάμπα και Μουσταφά Ούτστουρκ.

 

Οι παίκτες αντάλλαξαν λάβαρα και δώρα και ο πρόεδρος του Πέρα Ανδρέας Ρομπόπουλος πρόσφερε τιμητική πλακέτα στο πρόεδρο του ΣΠΑΚ ΑΕΚ, Νικόλαο Μπαμπανικολό. Επίσης πρόσφερε τιμητικές πλακέτες στον Σάββα Ανεστιάδη ως εκπρόσωπο της ΚΑΕ ΑΕΚ και στην Χριστίνα Σούκερη Παπασταμάτη, πρόεδρο της Λέσχης Ιστορίας και Πολιτισμού ΑΕΚ, για τη συμβολή τους στην πραγμάτωση αυτής της μεγάλης συνάντησης. Ακόμη πλακέτα προς τον πρόεδρο της Μπεσίκτας, Χασάν Αράτ, για την ευγενική παραχώρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων, παρέλαβε ο διευθυντής του γηπέδου Μεχμέτ Αλί Ακμβάς.

Η Χριστίνα Σούκερη Παπασταμάτη, εκ μέρους της Λέσχης, απένειμε μετάλλια στους αθλητές και τα επιτελεία των δύο ομάδων που συμμετείχαν στο παιχνίδι, για να τιμηθεί η σημαντική επέτειος του Σωματείου μας.

 

Ο αγώνας τα είχε όλα: ενδιαφέρον, πάθος, ένταση, συγκίνηση και τους φιλάθλους να χειροκροτούν κάθε προσπάθεια, κάθε καλάθι από όποια ομάδα και αν επιτυγχανόταν.

Το παιχνίδι είχε κανονική διάρκεια 40 λεπτά και το τελικό αποτέλεσμα ήταν 53  – 71, σκορ που κανένας δεν πρόσεξε με τη λήξη και το αναζητήσαμε στο βίντεο του αγώνα.

Συγχαρητήρια και στις δύο ομάδες για το αθλητικό τους πνεύμα και το ήθος που επέδειξαν και ετίμησαν την ιστορία των μεγάλων συλλόγων ΑΕΚ και Πέρα-Μπέγιογλου.

Θεοφάνεια, 6.1.2024. Τελευταίος αλλά σημαντικότατος σταθμός των επετειακών μας  δράσεων στην Κωνσταντινούπολη για τα 100 χρόνια ΑΕΚ.

Στο Φανάρι για την Πατριαρχική Θεία Λειτουργία και τον Καθαγιασμό των υδάτων. Μεγάλη στιγμή με συγκίνηση για όλους μας.

Το σωματείο της ΑΕΚ δίνει δυνατό παρών με τέσσερις (4) κολυμβητές να πέφτουν στα νερά του Κεράτιου Κόλπου για τον Τίμιο Σταυρό.

Πρόκειται για τους πολίστες μας Γιάννη Ζακχαίο (πρωτοετή φοιτητή στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ), Νικόλα Γαλάτη (17 ετών) και Αντώνη Γαλάτη (15 ετών) από τις ακαδημίες της ΑΕΚ στις κατηγορίες νέων ανδρών, εφήβων και παίδων και τον έφορο του πόλο Γιώργο Ζακχαίο.

Συγχαρητήρια πολλά και μετάλλια από τη Λέσχη Ιστορίας και Πολιτισμού ΑΕΚ για τους κολυμβητές μας. Πάντα άξιοι!