Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Ο ιστορικός μας σύλλογος, Αθλητική Ένωσις Κωνσταντινουπόλεως, γιορτάζει τη μεγάλη επέτειο των 100 ετών από την ίδρυσή του, συμμετέχοντας στην Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία και συνδιοργανώνοντας με την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και την συμπαράσταση του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, τελετή για υποδοχή και αφή της Φλόγας στα τιμημένα προσφυγικά χώματα της Νέας Φιλαδέλφειας.

Είναι η 5η ημέρα του ταξιδιού της Ολυμπιακής Φλόγας από την Αρχαία Ολυμπία προς το Παρίσι για τους ΧΧΧΙΙΙ Ολυμπιακούς Αγώνες. Σήμερα η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (ΕΟΕ), ανταποκρινόμενη σε μια πρωτοβουλία της Λέσχης Ιστορίας και Πολιτισμού ΑΕΚ, εμπιστεύεται στον Σύλλογό μας να μεταφέρει και να ανάψει το ιερό Φως στο βωμό, τον οποίο στήνουμε πλάι στο Μνημείο Μικρασιατών και Αλησμόνητων Πατρίδων στη Ν. Φιλαδέλφεια.  Τι λαμπρός, αλήθεια, και πόσο τιμητικός τρόπος να γιορτάσουμε ένα αιώνα ζωής!

Και βέβαια μοναδικός. Για πρώτη φορά ένα αθλητικό σωματείο αναλαμβάνει τέτοιο ρόλο στη διοργάνωση της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας!

Συγκινητική και εντυπωσιακή ήταν η παρουσία όλων των αθλητικών τμημάτων της ΑΕΚ που συγκεντρώθηκαν στη μεγάλη πλατεία της πόλης για τη διπλή γιορτή. Μαζί μας, για να μας τιμήσουν, παρευρέθηκαν εξέχοντες εκπρόσωποι από πολλούς φορείς Κωνσταντινουπολιτών και Μικρασιατών. Πλήθος κόσμου προσήλθε και δημιούργησε μια υπέροχη ατμόσφαιρα!

Την εκδήλωση συντόνισε και παρουσίασε, ο Διευθυντής Επικοινωνίας της ΑΕΚ, Πάνος Λούπος, ο οποίος καλωσόρισε τους προσκεκλημένους και εκφώνησε την εναρκτήρια ομιλία.

Εκ μέρους του ερασιτεχνικού σωματείου μίλησε ο Αντιπρόεδρος Σταμάτης Παπασταμάτης, ο οποίος εξέφρασε τη χαρά και την υπερηφάνεια για τη συμπλήρωση των 100 χρόνων ζωής της ΑΕΚ. Αναφέρθηκε στη σημασία της Φλόγας ως συμβόλου ειρήνης και αδελφοσύνης και τόνισε τη σημασία της Λέσχης Ιστορίας και Πολιτισμού της ΑΕΚ στη διατήρηση των ιδανικών και των αξιών του συλλόγου. 

Για την Λέσχη Ιστορίας και Πολιτισμού απηύθυνε ομιλία η Πρόεδρος Χριστίνα Σούκερη, η οποία σημείωσε ότι ενέχει μεγάλη τιμή η συμμετοχή σε ένα τόσο σημαντικό θεσμό, όπως αυτόν της Λαμπαδηδρομίας και ανέπτυξε ότι η ΑΕΚ είναι παιδί της αγάπης για το Ολυμπιακό Πνεύμα, διότι οι ιδρυτές της εμπνεύστηκαν από την Ολυμπιακή Ιδέα για να τη δημιουργήσουν

Επίσης, την εκδήλωση χαιρέτισε ο αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Ιωάννης Βρούτσης, ο οποίος επεσήμανε τη συνεισφορά των αθλητικών οργανισμών στην ανάδειξη του Ολυμπιακού Ιδεώδους και χαρακτήρισε τη Λέσχη Ιστορίας και Πολιτισμού της ΑΕΚ παράδειγμα Οργανισμού για το σύνολο των αθλητικών σωματείων. Χαιρέτισαν ακόμη ο Πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΚ Ευάγγελος Ασλανίδης, ο Διευθυντής Επικοινωνίας της ΚΑΕ ΑΕΚ Γιώργος Νικολάου και ο μεγαλομέτοχος της ΚΑΕ Μάκης Αγγελόπουλος. 

Αναλυτικά, οι ομιλίες σημειώνονται εδώ

Ιδιαιτέρως σημαντική ήταν η παρουσία της παγκόσμιας πρωταθλήτριας 1983 στον ακοντισμό Άννας Βερούλη, η οποία απευθύνθηκε κυρίως στους νέους αθλητές με θέρμη και κιτρινόμαυρο παλμό και μίλησε περί Ολυμπισμού. Η πρόεδρος της Λέσχης της πρόσφερε τιμητική πλακέτα. 

Εξαιρετικά ήταν τα χορευτικά συγκροτήματα του Συλλόγου Ποντίων Ν. Φιλαδέλφειας-Ν. Χαλκηδόνας «ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ» και του Μικρασιατικού Πολιτιστικού Συλλόγου Μελισσίων «Άγιος Γεώργιος Γκιούλμπαξε», που έφεραν άρωμα Αλησμόνητων Πατρίδων και τιμήθηκαν αμφότερα.

Μελωδικότατη και άρτια η χορωδία Αποφοίτων Λεοντείου Σχολής Αθηνών «Vox Fortis» έψαλε τους Ύμνους των Ολυμπιακών Αγώνων, της Γαλλίας και της Ελλάδας. Τιμητική πλακέτα προοριζόταν επίσης για τους χορωδούς.

Την παράσταση έκλεψαν τα κορίτσια της Ακαδημίας Ρυθμικής Γυμναστικής της ΑΕΚ, αλλά και το τμήμα Ξιφασκίας, με τα προγράμματα που παρουσίασαν.

Ο Δήμαρχος της Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας Γιάννης Τομπούλογλου, συμπαραστάτης στην προσπάθειά μας, μάς τίμησε με την παρουσία και την ομιλία του κατά την υποδοχή της Φλόγας. Αναφέρθηκε στον ανθρωπιστικό στόχο των Αγώνων, επισημαίνοντας ότι οι Αρχαίοι Έλληνες είχαν επιτύχει να προωθούν τη συναδέλφωση και την εκεχειρία, ενώ στις μέρες μας αυτό αποτελεί πρόκληση για τις επόμενες γενιές. Συνεχάρη όλους τους συμμετέχοντες στη λαμπαδηδρομία στα βήματα πρωταθλητών που τίμησαν τα ελληνικά χρώματα και διαβεβαίωσε ότι τα ιδανικά του Ολυμπισμού θα παραμείνουν πρωταγωνιστές της καθημερινής ζωής στην πόλη μας.

Τιμητικότατες επίσης οι παρουσίες του προέδρου της Επιτροπής Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας Αθανασίου Βασιλειάδη και του Γάλλου εκπροσώπου της Οργανωτικής Επιτροπής “Παρίσι 2024” Maxime Reynaud. 

Ο Maxime Reynaud ανέδειξε τη σημασία των Ολυμπιακών Αγώνων ως ένα αρχαίο γεγονός που συνεχίζει να ενώνει την παγκόσμια κοινότητα. Μίλησε για κοινή πολιτιστική κληρονομιά και δεσμούς φιλίας που συνδέουν Ελλάδα και Γαλλία. Τέλος, επισήμανε τις τρεις κεντρικές ιδέες των Ολυμπιακών Αγώνων «Παρίσι 2024»: την ισότητα, το νερό και τον κατευνασμό. Ο Αθανάσιος Βασιλειάδης επικεντρώθηκε στο μήνυμα της εκεχειρίας και διαβεβαίωσε ότι η Ολυμπιακή οικογένεια παραμένει θεματοφύλακας της μεγάλης αρχαίας κληρονομιάς , αναλλοίωτης και επίκαιρης όσο ποτέ.

Η ατμόσφαιρα υπήρξε μοναδική με τον κόσμο να παρακολουθεί με ζωηρό ενδιαφέρον ολόκληρη την εκδήλωση που ετοιμάσαμε για τη διπλή γιορτή. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσους παραβρέθηκαν.

Ευχόμαστε καλό ταξίδι στο Ολυμπιακό Φως και ειρήνη στην ανθρωπότητα!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ