571η επέτειος της αποφράδας ημέρας της Άλωσης της Βασιλίδας των πόλεων.

Μετά από δύο περίπου μήνες ασφυκτικής πολιορκίας της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς και της ηρωικής αντίστασης των γενναίων υπερασπιστών της, την 29η Μαΐου 1453 ο τελευταίος αυτοκράτωρ Κωνσταντίνος ΙΑ’ Παλαιολόγος πέφτει μαχόμενος στην Πύλη του Αγίου Ρωμανού. Η Πόλη κυριεύεται από τον Μωάμεθ Β’, η υπερχιλιετής βυζαντινή αυτοκρατορία καταλύεται και ο Ελληνισμός βιώνει μια ανείπωτη τραγωδία.

Στη μνήμη του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου ΙΑ’ Δραγάτση Παλαιολόγου και των προμάχων της Πόλης, σήμερα Κυριακή 2 Ιουνίου τελέστηκε δέηση στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λαοδικείας Θεοδώρητο.

Ακολούθησε τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στον ανδριάντα του αυτοκράτορα από την Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών και τη Λέσχη Ιστορίας και Πολιτισμού Α.Ε.Κ. Τον Εθνικό Ύμνο παιάνισε η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων.

Η πομπή από τη Μητρόπολη μετέβη στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Την Πολιτεία εκπροσώπησε και κατέθεσε στεφάνι ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας κ. Γιάννης Χρυσουλάκης.