Με λαμπρότητα, όπως αρμόζει στο ιστορικό μας σωματείο, στον εμβληματικό χώρο του αρχαίου θεάτρου του Δίου, εορτάσαμε και τιμήσαμε τη μεγάλη επέτειο των 100 ετών της Αθλητικής Ενώσεως Κωνσταντινουπόλεως.
Η πρώτη και η μεγαλύτερη εκδήλωση για την ΑΕΚ στην περιφέρεια, διότι η ΑΕΚ δεν είναι μόνο Αθήνα, αλλά και για να ευχαριστήσουμε τους αγαπητούς φιλάθλους της ομάδας μας στην Βόρεια Ελλάδα. Μια γιορτή που περιελάμβανε μήνυμα εκ μέρους του Πατριάρχη, ευχές από φίλους της ΑΕΚ από όλο τον κόσμο, λάβαρα και χαιρετισμούς από τις ομοσπονδίες Κωνσταντινουπολιτών, Ποντίων και Μικρασιατών καθώς και από τοπικά προσφυγικά σωματεία και μια αγκαλιά γεμάτη αγαπημένα τραγούδια …

Την Παρασκευή 19 Ιουλίου, το Αρχαίο Θέατρο Δίου φιλοξένησε μια πραγματικά ξεχωριστή βραδιά, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ολύμπου 2024. Η Λέσχη Ιστορίας και Πολιτισμού ΑΕΚ διοργάνωσε μια λαμπρή εκδήλωση με τίτλο «100 Χρόνια Αθλητική Ένωσις Κωνσταντινουπόλεως…για σένα τραγουδώ!» για τον εορτασμό ενός αιώνα ζωής και ιστορίας της Α.Ε.Κ., προσφέροντας στο κοινό μια αξέχαστη εμπειρία!

Το αρχαίο θέατρο σε κιτρινόμαυρες αποχρώσεις, με τον δικέφαλο αετό να δεσπόζει στη σκηνή…

οι εθελοντές με κιτρινόμαυρα μπλουζάκια ειδικά φτιαγμένα για τη γιορτή…

ένα αφιέρωμα με τις σπουδαιότερες στιγμές της ιστορίας μας στη γιγαντοοθόνη

υποδέχονταν τους θεατές που έφθαναν στο Δίον. Ενώ τους μικρούς μας φίλους περίμεναν και όμορφα σημαιάκια με το επετειακό λογότυπο του σωματείου!

Λάβαρα από την Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών, την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, την Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος καθώς και από την Θρακική Εστία Κατερίνης, τον Ποντιακό Σύλλογο Παναγία Σουμελά Κατερίνης, τον Σύλλογο Μικρασιατών Πιερίας, τον Σύλλογο Μικρασιατών Ν. Εφέσου “Ηράκλειτος”, τον Σύλλογο Ποντίων Κορινού “Εύξεινος Πόντος”, την Εύξεινο Λέσχη Περίστασης και τον Αθλητικό Σύλλογο Ταταούλων, έστεκαν στην σκηνή του θεάτρου τιμητικά για την επέτειο της Αθλητικής Ενώσεως Κωνσταντινουπόλεως.

Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης ξεκίνησε με τους ήχους ποντιακής λύρας και το παραδοσιακό “Αητέντς επαραπέτανεν” (αετός επέταγε ψηλά) από τον Κώστα Κασιμίδη.

Ο παρουσιαστής της εκδήλωσης Κώστας Μυστακίδης καλωσόρισε τους παριστάμενους και προσφώνησε τον εκπρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχη, Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητρόπολης Κίτρους  Αρχιμανδρίτη π. Βαρνάβα Λεοντιάδη, τον βουλευτή Πιερίας Ξενοφώντα Μπαραλιάκο,  εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, τον πρόεδρο του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου Γρηγόρη Παπαχρήστο, εκπροσώπους πολιτιστικών και αθλητικών φορέων και βεβαίως τους εκπροσώπους της ΑΕΚ, τον αντιπρόεδρο και διοικητικό ηγέτη του τμήματος χάντμπολ Σταμάτη Παπασταμάτη, το μέλος του Δ.Σ. Στάθη Παπαχαρτοφύλη και τον διευθυντή επικοινωνίας Πάνο Λούπο.

Ακολούθησε χαιρετισμός εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου με ευχές για τα 100ά γενέθλια της ΑΕΚ, τον οποίο μετέφερε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητρόπολης Κίτρους,  Αρχιμανδρίτης π. Βαρνάβας Λεοντιάδης (Δείτε χαιρετισμό και μήνυμα εδώ)

Αμέσως μετά χαιρέτισαν ο Στάθης Κατσίδης-πρόεδρος ΣΠΟΣ Κεντρικής Μακεδονίας εκ μέρους της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος και ο Δημήτρης Τόλιος εκ μέρους της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών.

Η πρόεδρος της Λέσχης Ιστορίας και Πολιτισμού Α.Ε.Κ. Χριστίνα Σούκερη – Παπασταμάτη, σε μια ενδιαφέρουσα ομιλία εκ μέρους όλης της οικογένειας της Α.Ε.Κ., αναφέρθηκε στις αξίες της Αθλητικής Ενώσεως Κωνσταντινουπόλεως, οι οποίες τη χαρακτηρίζουν από την ίδρυσή της, αποτελούν το στίγμα της ένα αιώνα τώρα και την παρακαταθήκη της για τις επόμενες γενιές…  (Δείτε την ομιλία εδώ)

Στη συνέχεια προβλήθηκε ένα ιδιαίτερα συγκινητικό βίντεο με εγκάρδιες ευχές από φίλους της ΑΕΚ από διάφορες γωνιές του πλανήτη αλλά και από περιοχές που ο Ελληνισμός χτυπήθηκε και ξεριζώθηκε, όπως οι πρόγονοι και ιδρυτές μας.

Το πρώτο μέρος έκλεισε με ένα σύντομο αφιέρωμα σε μεγάλους αθλητές της Βόρειας Ελλάδας, που δόξασαν τα χρώματα της ΑΕΚ γράφοντας ιστορία ο καθένας στο δικό του άθλημα: ο αείμνηστος Μίμης Παπαϊωάννου στο ποδόσφαιρο και ο αξέχαστος Γιώργος Παπαβασιλείου στο στηπλ-στίβο, καθώς και ο Γιώργος Τρόντζος στο μπάσκετ και ο Στέλιος Βάσκος στην ποδηλασία, ο οποίος μάλιστα τίμησε την εκδήλωση στο Δίον με την παρουσία του!

Το δεύτερο μέρος ήταν μουσική και τραγούδια κάτω από τον έναστρο ουρανό του Δίου.

Ο λαοφιλής συνθέτης των μεγάλων διαχρονικών επιτυχιών Χρήστος Νικολόπουλος και οι εξαιρετικοί ερμηνευτές Κώστας Μακεδόνας και Βιολέτα Ίκαρη μάγεψαν το  κοινό. Ακούστηκαν όλα τα αγαπημένα τραγούδια των καλλιτεχνών και ανάμεσα σε αυτά, παραδοσιακά τραγούδια της καθ’ ημάς  Ανατολής και το ειδικά αφιερωμένο “Νέα Φιλαδέλφεια”.

Και βεβαίως η βραδιά έκλεισε με τον ύμνο της ΑΕΚ, τον οποίο ερμήνευσε ο ίδιος ο δημιουργός του, Χρήστος Νικολόπουλος· σε ένα πανηγυρικό φινάλε, όλοι οι καλλιτέχνες επί σκηνής, θεατές και εθελοντές να τραγουδούν με ενθουσιασμό, σημαιάκια να ανεμίζουν και κινητά να φωτίζουν στο μαγευτικό αρχαίο θέατρο αυτή την όμορφη καλοκαιρινή νύχτα!!

Τέλεια ατμόσφαιρα, ευτυχισμένα γενέθλια! Χρόνια πολλά ΑΕΚ!

 

Θερμές ευχαριστίες

  • στον Οργανισμό Φεστιβάλ Ολύμπου: στον πρόεδρο Γρηγόρη Παπαχρήστο, συνεργάτες και εθελοντές για την εξαιρετική φιλοξενία
  • στον Σύνδεσμο Φιλάθλων ΑΕΚ Κατερίνης Πιερίας: στον πρόεδρο Βάιο Χαρισόπουλο και τα μέλη για την πολύτιμη βοήθειά τους
  • στον ηθοποιό και σκηνοθέτη Κώστα Μυστακίδη για την κατάθεση ψυχής σε κάθε φάση της εκδήλωσης, από την προετοιμασία έως και την παρουσίαση
  • στους συνεργάτες από Κατερίνη και Θεσσαλονίκη Άρη Κασιμίδη, Κώστα Κασιμίδη και Βίκυ Γεωργιάδου
  • στους συνεργάτες από την Αθήνα, Πάνο Λούπο-διευθυντή επικοινωνίας ΑΕΚ, Άρη Τσιμόγιαννη και Κωνσταντίνο Σκρέμπο.

 

 

Φωτογραφίες – βίντεο εκδήλωσης Δημήτρης Γατσιός – Περεσίδης

Φωτογραφίες εκδήλωσης Eurokinissis

 


Δίον 19/7/2024

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ

ΤΟΥ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΟΥ ΒΑΡΝΑΒΑ ΛΕΟΝΤΙΑΔΗ

ΠΡΩΤΟΣΥΓΚΕΛΛΟΥ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

Εκπροσωπώντας, αγαπητοί μου, την Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα, τον Οικουμενικό μας Πατριάρχη κύριο κύριο Βαρθολομαίο, μεταφέρω στην πρόεδρο κυρία Χριστίνα Σούκερη, στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και τους συνεργάτες στη Λέσχη Ιστορίας και Πολιτισμού ΑΕΚ, τις θερμότερες πατριαρχικές ευχές και ευλογίες.

Ο Παναγιώτατος από το μαρτυρικό Φανάρι, από την Πόλη των πόλεων, από την Πόλη του Κωνσταντίνου, προσφέρει τα συγχαρητήρια Του για την επέτειο των 100 ετών από της ιδρύσεως της Λέσχης, ευλογεί το έργο σας και τις δράσεις σας αλλά και την αποψινή επετειακή συναυλία με τίτλο « 100 χρόνια Αθλητική Ένωσις Κωνσταντινουπόλεως… για σένα τραγουδώ».

Συγχαίρει τους διοργανωτάς αλλά και τους εξαίρετους καλλιτέχνες, τον συνθέτη κύριο Νικολόπουλο και τους ερμηνευτές κύριο Μακεδόνα και κυρία Ίκαρη και όλους τους μουσικούς.

Και εύχεται ο Παναγιώτατος καλή επιτυχία και στην σημερινή εκδήλωση αλλά και σε κάθε εκδήλωση και πρωτοβουλία της Λέσχης.

Θερμά συγχαρητήρια και καλή ακρόαση!

Κατερίνη, 19 Ιουλίου 2024

ΜΗΝΥΜΑ
ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΙΤΡΟΥΣ
κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Έχοντας την ιδιαίτερη τιμή και ευλογία να εκπροσωπούμε τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, υποδεχόμαστε με μεγάλη χαρά στο αρχαίο θέατρο του Δίου τη Λέσχη Ιστορίας και Πολιτισμού της Α.Ε.Κ..

Στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων των 100 ετών από την ίδρυση του ιστορικού σωματείου της, η Αθλητική Ένωση Κωνσταντινουπόλεως ενέταξε στο 53ο Φεστιβάλ Ολύμπου τη συναυλία με τίτλο: «100 χρόνια Αθλητική Ένωσις Κωνσταντινουπόλεως… για σένα τραγουδώ».

Η Α.Ε.Κ., μία εκ των μεγαλυτέρων αθλητικών σωματείων της Ελλάδος, διατηρεί τα σύμβολα της βυζαντινής αυτοκρατορίας και ενθυμίζει στους σύγχρονους τις ιστορικές ρίζες και τα παθήματα του ελληνισμού, τον πόνο της προσφυγιάς και παράλληλα τη δύναμη της αναδημιουργίας, της ανασύνταξης και της ανασυγκρότησης μέσα από τις στάχτες και τα συντρίμμια της καταστροφής. Η Α.Ε.Κ., με τα παραπάνω χαρακτηριστικά, διαγράψει μια αξιόλογη πορεία στα αθλητικά και πολιτιστικά δρώμενα της πατρίδας μας.

Η λαϊκή μουσική και ο λαϊκός πολιτισμός εν γένει διατήρησαν ζωντανή τη συλλογική μνήμη και τη συλλογική εθνική συνείδηση των Ελλήνων που επί αιώνες βάσταξαν την αγωνία του ξεριζωμού και τον αγώνα της επιβίωσης και της συνέχειας στη νέα πατρίδα. Ο πόνος του μισεμού και η νοσταλγία των αλησμόνητων πατρίδων αποτελούν την κύρια πηγή έμπνευσης των μεγάλων μας δημιουργών.

Επάνω


ΟΜΙΛΙΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΣΟΥΚΕΡΗ ΠΑΠΑΣΤΑΜΑΤΗ

ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΛΕΣΧΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Α.Ε.Κ.

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΙΟΥ, 19/7/2024

Σας καλωσορίζω στην αποψινή μας γιορτή, αυτή την μεγάλη γιορτή για να τιμήσουμε τα 100 χρόνια ζωής του ιστορικού μας σωματείου της Αθλητικής Ενώσεως Κωνσταντινουπόλεως. Μια πολύ σημαντική στιγμή για το σύλλογό μας, που τιμάται σε έναν πολύ σημαντικό χώρο, το αρχαίο θέατρο του Δίου.

Όταν βρέθηκα για πρώτη φορά στην Πιερία, θαύμασα τις φυσικές ομορφιές της, τη θάλασσα και τα βουνά. Όταν όμως περπάτησα στον αρχαιολογικό χώρο του Δίου, όταν αντίκρυσα τα ιερά του Δία, της Δήμητρας, της Ίσιδας δίπλα στο νερό, μέσα στο νερό, ένοιωσα διαφορετικά την ενέργεια αυτού του τόπου. Και όταν σκεφτούμε ότι το Δίον ήταν η ιερή πόλη των αρχαίων Μακεδόνων, στην σκιά του Ολύμπου, του ιερού βουνού των αρχαίων – κατοικίας των θεών, τότε αυτό σε συγκλονίζει. Αν μάλιστα βάλουμε στην εξίσωση και τον ανθρώπινο παράγοντα, τότε αυτός ο τόπος κατακτά και την καρδιά σου.

Είναι λοιπόν μεγάλη τιμή και χαρά που βρισκόμαστε σε αυτόν τον εμβληματικό χώρο και τυγχάνουμε της εξαιρετικής φιλοξενίας του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου. Θέλω να ευχαριστήσω θερμότατα τον πρόεδρο του Οργανισμού κύριο Παπαχρήστο, τους συνεργάτες του και τους σεμνούς εθελοντές για την αμέριστη συμπαράσταση και υποστήριξη που μας παρείχαν και συγχρόνως να τους συγχαρώ για την σπουδαία δουλειά που κάνουν πολλά χρόνια τώρα, διατρανώνοντας αυτόν τον σημαντικό πολιτιστικό θεσμό, ο οποίος πλέον έχει ξεπεράσει τα όρια της Ελλάδος.

Γιορτάζουμε λοιπόν τα 100 χρόνια του συλλόγου μας. Τι συνέβη σε αυτά τα 100 χρόνια; Πέρα από πρωταθλήματα, κύπελλα, μετάλλια, τι αποτύπωμα αφήσαμε σε αυτά τα 100 χρόνια;

Στο μυαλό όλων μας, όταν λέμε ΑΕΚ, αυτομάτως έρχεται «ΑΕΚ σημαίνει προσφυγιά». Όλα ξεκίνησαν από μια ομάδα Κωνσταντινουπολιτών με επικεφαλής τον Κωνσταντίνο Σπανούδη, οι οποίοι θέλησαν να συνεχίσουν την αθλητική παράδοση της Πόλης στην Αθήνα, όπου βρέθηκαν κυνηγημένοι μετά την Μικρασιατική Καταστροφή. Άνθρωποι με ευγενική ψυχή, όραμα αλλά και με διακαή πόθο να διασώσουν την πολιτιστική τους ταυτότητα. Και ίδρυσαν την Αθλητική Ένωσι Κωνσταντινουπόλεως. Και ρίζωσαν στα χώματα της Νέας Φιλαδέλφειας και ζυμώθηκαν με τους Μικρασιάτες πρόσφυγες και σύντομα αγκάλιασαν όλο το προσφυγικό στοιχείο από κάθε γωνιά του Πόντου, ολόκληρης της Μικράς Ασίας και της Ανατολικής Θράκης.

Και η ΑΕΚ έγινε κύμα και κατέκλυσε όλη την Ελλάδα κι έφτασε ως το πιο μακρινό σημείο του πλανήτη, όπου υπάρχουν Έλληνες.

ΑΕΚ σημαίνει αγωνίζομαι. Αγωνίζομαι για να επιβιώσω, όπως έκαναν οι πρώτοι πρόσφυγες και να ενταχθούν στο κοινωνικό σύνολο της παλιάς Ελλάδας, αγωνίζομαι, διότι είμαι νοικοκύρης, για να φτιάξω το σπίτι μου, να χτίσω το γήπεδό μου και να το ξαναχτίσω, αν χρειαστεί.

Αγωνίζομαι με δύναμη και πίστη κόντρα σε όλες τις αντιξοότητες, αγωνίζομαι έστω κι αν είμαι μόνος απέναντι σε πολλούς.

Αγωνίζομαι για το δίκαιο. Για το δίκαιο μέσα στο παιχνίδι – σηκώνω το χέρι, όταν υποπέσω σε σφάλμα κι ας πανηγυρίζουν όλοι το γκολ, σηκώνω το χέρι για να δηλώσω ότι η μπάλα πέρασε την γραμμή, ακόμη κι όταν ο διαιτητής δεν το έχει δει. Αγωνίζομαι για το δίκαιο του αδύναμου. Ξεκινά μια ολόκληρη ομάδα κι ένας ολόκληρος λαός πίσω της, για το ταξίδι συμπαράστασης στο Βελιγράδι που βομβαρδίζεται. Πόσα πράγματα σημαίνει η κίνηση να βρεθεί η ομάδα μας στην καρδιά του πολέμου, γιατί αυτό πιστεύει ότι είναι το σωστό! Πόσα μηνύματα στέλνει η κίνησή τους να φυτέψουν μια ελιά στον περίβολο του γηπέδου που έπαιξαν το φιλικό!

Πόσα πράγματα μπορεί να κρύβονταν στην ψυχή εκείνου του πατριώτη στα υπόγεια κρατητήρια της Γκεστάπο, που δεν ήξερε τι του ξημερώνει, αλλά πήρε και ζωγράφισε στον τοίχο ένα δικέφαλο αετό και έγραψε ΑΕΚ! Τι δύναμη ασκούσε πάνω του και τι έμπνευση του έδινε η λέξη ΑΕΚ!

Δεν είναι τυχαίο ότι για όλα αυτά που πρεσβεύει η ΑΕΚ, ο Παναγιώτατος, Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος χαρακτήρισε το ιστορικό μας σωματείο ως ΙΔΕΑ.

Ποια ομάδα χτίζει το γήπεδο της σαν μια μεγάλη εκκλησιά; Σαν την Μεγάλη Εκκλησιά, σύμβολο του Χριστιανισμού και του Ελληνισμού; Ποια ομάδα έχει μέσα στο γήπεδό της μικρό ναό για να προσευχηθείς και να ανάψεις ένα κερί; Ποια ομάδα έχει στο γήπεδό της μουσείο αφιερωμένο στον προσφυγικό Ελληνισμό;

Πιστεύω, προσπαθούμε και παραμένουμε πιστοί στις αρχές που μας κληροδότησαν οι ιδρυτές μας. Ας γιορτάσουμε λοιπόν γι’ αυτό! Και στη συνέχεια ας προσπαθήσουμε να αφήσουμε στα παιδιά μας άσβεστη την επιθυμία να κρατήσουν ψηλά την σημαία της ΑΕΚ για τα επόμενα 100 χρόνια και ακόμη περισσότερο.

Διότι η ιστορία μας δεν έχει τέλος, μόνο αρχή!

Επάνω