Αφιέρωμα στον αθλητή, αγωνιστή και εκπαιδευτικό Αντώνη Παπαδόπουλο στο Σπίτι της Κύπρου

Την Τρίτη 28 Μαρτίου 2017 πραγματοποιήθηκε, στην κατάμεστη αίθουσα του Σπιτιού της Κύπρου, εκδήλωση μνήμης και τιμής για τον αθλητή, αγωνιστή και εκπαιδευτικό, Αντώνη Παπαδόπουλο που διοργάνωσε η Λέσχη Ιστορίας και Πολιτισμού της ΑΕΚ.

Τους παρευρισκομένους καλωσόρισε, εκ μέρους του Σπιτιού της Κύπρου, η Μορφωτικός Σύμβουλος κ. Μαρία Παναγίδου και συνέχεια έδωσε τον λόγο στην Αντιπρόεδρο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου κ. Χριστίνα Αμερικάνου η οποία συντόνισε την εκδήλωση.

Εκ μέρους της  Λέσχης Ιστορίας και Πολιτισμού της ΑΕΚ καλωσόρισε τους εκλεκτούς προσκεκλημένους ο κ . Ηλίας Βελούδος.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν, ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Κενεβέζος, ο Πρόεδρος της Λέσχης Ιστορίας και Πολιτισμού της ΑΕΚ, κ. Στέλιος Βασιλειάδης, η κόρη του Αντώνη Παπαδόπουλου κ. Μαρία Παπαδοπούλου, ο Α΄ Αντιπρόεδρος, Διευθύνων Σύμβουλος ΠΑΕ ΑΕΚ, κ. Μηνάς Λυσάνδρου, ο Πρόεδρος της Ανόρθωσης, κ. Χαράλαμπος Μανώλη και ο συναθλητής του Αντώνη Παπαδόπουλου στους Πανελλήνιους Αγώνες Στίβου του 1953, κ. Γιώργος Παπαβασιλείου. Τον χαιρετισμό του Προέδρου του Συμβουλίου Ιστορικής Μνήμης Απελευθερωτικού Αγώνα ΕΟΚΑ (Σ.Ι.Μ.Α.Ε.), κ. Ανδρέα Μαϊμαρίδη, διάβασε ο κ. Μιχάλης Ευσταθίου.

Στο πλαίσιο του αφιερώματος, η Λέσχη Ιστορίας και Πολιτισμού της ΑΕΚ απένειμε ειδική τιμητική πλακέτα, προς τιμήν του Αντώνη Παπαδόπουλου, την οποία παρέδωσε στην κ. Μαρία Παπαδοπούλου ο Πρέσβης κ. Κυριάκος Κενεβέζος.

Σκιαγραφώντας την πολυσχιδή αθλητική δράση του Αντώνη Παπαδόπουλου, ο δημοσιογράφος, συγγραφέας και ερευνητής κ. Γιώργος Μελετίου, είπε για τον αείμνηστο αθλητή ότι ήταν εμπνευσμένος και οργανωτικός, εργάστηκε άοκνα, υπήρξε απόστολος της ιδέας του αθλητισμού, ενέπνευσε και καθοδήγησε μια στρατιά γυμναστών και αθλητών και διάνοιξε νέους ορίζοντες στον κυπριακό αθλητισμό.

«Οὐ περί χρημάτων τόν ἀγῶνα ποιούμεθα, ἀλλά περί ἀρετῆς» ήταν ο τίτλος  της ομιλίας του  φιλόλογου κ. Ανδρέα Κοντού, μια φράση από τον Ηρόδοτο που χρησιμοποίησε ο Κυριάκος Μάτσης, προς τον Άγγλο Κυβερνήτη της Κύπρου σερ Τζων Χάρτινγκ, στο Κρατητήριο Ομορφίτας το 1956. Ο κ. Κοντός εξιστόρησε την πορεία του Αντώνη Παπαδόπουλου στην ΑΕΚ και στην Ανόρθωση, τη συμμετοχή του στον εθνικό αγώνα του 1955-59 με το ψευδώνυμο «Άγρας» και την ένταξή του στην ομάδα του Γρηγόρη Αυξεντίου έως τη σύλληψή του στον Μαχαιρά, το ήθος, την εντιμότητα και την ακεραιότητα του χαρακτήρα του και τις πολλές τιμές και διακρίσεις που του απένειμαν τόσο όσο ζούσε όσο και μεταθανάτια.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την γλαφυρή αφήγηση του συναγωνιστή και φίλου τού Αντώνη Παπαδόπουλου, κ. Αυγουστή Ευσταθίου. Ο κ. Ευσταθίου, βαθιά συγκινημένος αφηγήθηκε περιστατικά και γεγονότα από την κοινή δράση των δύο αντρών κατά την περίοδο του Απελευθερωτικού Αγώνα των Κυπρίων κατά των Άγγλων το 1955-59, με κορύφωση τη συγκλονιστική περιγραφή της μάχης στο κρησφύγετο του Γρηγόρη Αυξεντίου στον Μαχαιρά το 1957, στην οποία ήταν ο τελευταίος που είδε τον Αυξεντίου ζωντανό πριν γίνει παρανάλωμα, ενώ ο ίδιος γλύτωσε με λίγα εγκαύματα όταν οι Άγγλοι περιέλουσαν με βενζίνη τη σπηλιά.

29 Μαρτίου 2017

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΔΩ